Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: Gooi het in de groep

Leerlingen ROC maken kennis met Brinkgreven

Dertien leerlingen van ROC Aventus maken in dertig middagen kennis met Brinkgreven.

Psychiatrie is helemaal niet zo eng

De meeste Nederlanders hebben een beeld van de psychiatrische zorg, dat nogal afwijkt van de werkelijkheid. Het is veelal gevoed door vooroordelen en gebrek aan kennis. Maar zo’n beeld kan heel snel omslaan, zelfs zeer positief worden en bijna ‘aaibaar’. De psychiatrie blijkt dan plotseling helemaal niet meer zo eng te zijn.
Dat is wel gebleken bij dertien leerlingen van het ROC Aventus uit Deventer. Deze twaalf meiden en één jongen, allemaal eerstejaars verpleegkunde (niveau 4), maken gedurende dertig middagen kennis met de psychiatrie bij de kleine woongemeenschap Tollerink en de woon- en behandelafdeling Esquirol op Brinkgeven. Hun voornaamste doel is om te leren contact te maken en om te gaan met patiënten. De kennismakingsmiddagen zijn een verplicht onderdeel van hun studie.

De meeste leerlingen vonden het aanvankelijk maar niks om voor hun opleiding naar Brinkgeven te moeten. Verzorging van mensen, vooral ouderen is okay. Heel graag zelfs. Maar de omgang met patiënten in de psychiatrie was voor hen toch een heel ander verhaal. Daar zaten ze bepaald niet op te wachten. Sommige ouders van de leerlingen reageerden eveneens zeer sceptisch. “Mijn moeder vond het nogal heftig", zoals Iris Nijenhuis en Michelle Kappers het beiden uitdrukken. Enkele andere ouders waren het er zelfs niet mee eens, dat deze praktijkmiddagen onderdeel moesten zijn van de studie verpleegkunde van hun dochter. “Maar”, zeggen de leerlingen bijna in koor, “dat komt allemaal door de vooroordelen over de psychiatrie.” En die hadden ze zelf natuurlijk ook. Want geen van hen had ook maar het flauwste idee wat zich achter de hekken van Brinkgreven afspeelt.

Heel veel moois

Dat negatieve beeld van het eerste begin was al snel helemaal verdwenen. Romy van Beek: “Ik zat niet echt te wachten op deze dertig praktijkmiddagen. In tegendeel. Want je hoort zo veel negatieve dingen over de psychiatrie. Maar hier op Tollerink zie je juist heel veel moois.”  Romy wil uiteindelijk verder in neonatologie. “Maar ik zie nu ook dat het verzorgen van mensen echt ‘mijn ding’ is.”

Nienke Sinnebrink: “Ik vind het heel mooi om te zien hoe je hier contact kunt leggen met de patiënten. Als ik hier ben, geniet ik van de mensen. Je ziet dat er met hen wat aan de hand is. Maar als het mooi weer is, nu de zomer er aan zit te komen, zie je de patiënten ook veranderen en vooruit gaan. Dit is echt veel leuker dan ik had verwacht.”
“We zijn hier in het diepe gegooid, maar uiteindelijk wel goed terecht gekomen”, aldus Iris.

Uniek

Praktijkbegeleider Johan Wolbers, die zelf zeventien jaar ervaring heeft als verpleegkundige in de psychiatrische zorg, is tevreden over het ‘experiment’ dat redelijk uniek is in ons land. Tuurlijk, er moet nog wel het een en ander worden verbeterd aan de opzet, want dit was helemaal nieuw. Maar de basis is wat hem betreft goed. “Tot dusver kwamen alle leerlingen in de ouderenzorg terecht. De essentie is dat zij leren contact te maken. En dan is de ggz een heel mooie toevoeging. De ervaringen vind ik heel positief en we hebben hier op Brinkgreven te maken met twee betrokken teams.” En zeker als teamleden ook bij de besprekingen van de studenten aanwezig zijn, zie je al heel snel dat het breder in het team wordt gedragen. Als het aan mij ligt, gaan we deze werkwijze volgend jaar uitbreiden.”

Nieuwsgierig

“We hebben door deze praktijkmiddagen dertien studenten (zes bij Tollerink en zeven bij Esquirol) heel nieuwsgierig gemaakt. En van deze groep zie ik dat in elke geval vier van hen ook hun derdejaars stage bij ons willen doorbrengen. Ik denk dat we hier een aantal mensen voor de psychiatrie gaan opleiden. Dat vind ik pure winst”, aldus Johan.
En de jongeren zelf: die zien het liefst dat er een campagne van scholen en instellingen komt om het imago van de psychiatrische zorg te verbeteren en mede op die manier personeelstekorten in de sector te kunnen aanpakken.


Op de foto:
Zes van de dertien leerlingen van ROC Aventus uit Deventer die gedurende dertig middagen kennis maken met de psychiatrie.

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reacties

Communicatie
4 jaar 3 maanden geleden

Dag Bert,

Dank voor je reactie. Het klopt dat contact maken niet vanzelfsprekend is. Daarom laten wij de studenten meedraaien bij een activiteit waarbij een ervaren vrijwilliger is betrokken. Zo zien de studenten hoe de vrijwilliger, maar ook de medewerkers en patiënten het contact aangaan met elkaar. En gaan zij daar gewoon in mee. Uit de praktijk blijkt dat dat niet zo heel moeilijk is.

En gelukkig krijgen ze daar ook alle ruimte voor want ze zijn 30 weken bij ons op Tollerink en Esquirol.

bert maathuis
4 jaar 3 maanden geleden

" De essentie is dat zij leren contact te maken."

Dat is geen kleinigheid, toch?

Maar onder welke omstandigheden gebeurt dit? Met of zonder (medicatie)?

 

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.