Op 16 december verhuisden de eerste patiënten naar de gloednieuwe autismekliniek Lorna Wing op terrein Brinkgreven in Deventer. Manager bedrijfsvoering Eddy de Vries en hoofd zorg Bram Sizoo waren betrokken bij alle aspecten van de bouw en zijn trots op de kliniek die er nu staat. Een gebouw waar muziek in zit, aldus Eddy.

“We bieden zorg aan mensen die in zo’n fragiel evenwicht leven, dat ze gespecialiseerde en deskundige mensen om zich heen nodig hebben om de complexiteit van het leven aan te kunnen”, legt Eddy uit. “De nieuwe autismekliniek heeft een volledig aanbod voor mensen met verschillende vormen van autisme en is vanaf de bodem opgebouwd voor en door mensen met autisme. Daar komt een groot deel van de ideeën vandaan met betrekking tot bijvoorbeeld akoestiek, licht en kleuren.”

Muziek

Mensen met autisme zijn prima in staat om ‘gewoon’ te werken. Bij Lorna Wing denken de patiënten mee en doen waar mogelijk vooral zinvolle werkzaamheden. “Onze website wordt straks door patiënten up to date gehouden en verder ontwikkeld”, zegt Eddy. “Wat ik ook geweldig leuk vind zijn de teamtrainingen. Die doen we niet meer ‘op de hei’, maar op de groep waar de patiënten bij zijn. Want het draait tenslotte om hen. Ik ben er trots op dat er zoveel muziek in de organisatie en zeker in deze kliniek zit. Het is bijzonder om dit te zien en om er onderdeel van te mogen zijn.

 

 

Voorspelbaarheid

Bram legt uit waarom een kliniek als Lorna Wing zo belangrijk is. “Mensen met autisme hebben heel veel voorspelbaarheid nodig. Zij hebben een manier van denken en redeneren die voor een buitenstaander moeilijk te begrijpen is. Op een algemeen psychiatrische afdeling komen heel diverse mensen met diverse problemen Er ontstaan snel communicatieproblemen wat kan leiden tot incidenten en soms tot agressie. Lorna Wing is speciaal voor deze doelgroep gebouwd en biedt een sluitende keten van zorg aan.”

Voorspoedige verhuizing

De verhuizing was een spannende periode. Zeker voor de patiënten; alles wat afwijkt van de normale routine brengt hun veel spanning en onrust.  De betrokkenheid van de medewerkers bij hun patiënten is groot. In december en januari nam niemand verlof op om de verhuizing zo goed mogelijk voor te bereiden en te begeleiden. “Ondanks de verhoogde spanning voor patiënten verliep de verhuizing goed en de eerste nacht in Lorna Wing was rustig”, zegt Bram daarover.

Kijk voor meer informatie op de website van COS: http://centrumontwikkelingsstoornissen.dimence.nl.

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.