Als Beste vrijwilligster van het jaar kreeg Nuran in 1997 de stadspenning van de gemeente Deventer.  “Nuran is geïnteresseerd in mensen en hun culturen.  De manier waarop zij een brug slaat tussen mensen van 13 verschillende nationaliteiten in haar wijk 4 is bewonderingswaardig.” Aldus de toenmalige burgemeester. Nu, in 2017 ontving zij de Koninklijke onderscheiding als lid van de Orde van Oranje Nassau.  Een Deventernaar zei: “Zij heeft een gouden randje”

Nuran ging aan de slag

Als jonge twintiger kwam Nuran op een donkere regenachtige zondagmiddag in 1989 aan in Nederland. Haar zus was aan het inburgeren en zij hielp in de huishouding en met de opvoeding van de kinderen. Haar buurman zei “Hoi” en ze wist niet wat ze moest antwoorden. Nuran ging er mee aan de slag: ze leerde de Nederlandse taal via de basisschool van haar neefjes/nichtjes. Daar stapte ze op de directeur af met de vraag: Ik wil Nederlands leren. En daar begon het vrijwilligerswerk: helpen bij overblijven, handwerkles, met de kinderen lezen …. van het één kwam het ander. 

 

Wat maakt haar zo bijzonder?

Zij heeft intense aandacht voor alles en iedereen om haar heen. Dicht bij in haar flat ze bezoekt zieken, brengt Turks eten, past op kinderen, hoort problemen aan en zoekt  oplossingen. En verder weg in haar  Wijk 4. Daar zet ze praatgroepjes op. Eén daarvan vindt ze heel speciaal: Vrouwen voor elkaar. De opzet is -en daar houdt ze zich aan-: de buitenlandse vrouw neemt een Hollandse buurvrouw mee. “Zo verbinden we de culturen en begrijpen we elkaar.”

 

Vertrouwen

Haar Nederlandse echtgenoot  is enkele jaren geleden overleden. “Hij heeft me altijd gesteund en gestimuleerd om mijn eigen weg te gaan, ook bij al die studies, cursussen en trainingen die ik volgde.”  Ze durft nu zelfs voor grote groepen haar verhaal te doen en allerlei acties te ondernemen. “Door de waardering die ik krijg is mijn zelfvertrouwen gegroeid.” Eerst als tolk voor Turkse vrouwen, maar later voor hulpvragen van iedereen heeft zij veel kunnen bereiken binnen het sociaal cultureel (buurt)werk, Carinova en Dimence. “Mensen vertellen me in vertrouwen alles en dat zal ik nooit beschamen”.

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.