Bijdrage van Transfore

Rubriek: Gooi het in de groep

Mooie discussies tijdens "TBS voor de media!"

Forum TBS organiseerde aan de Radboud Universiteit Nijnegen op donderdag 29 oktober 2015 haar derde tweejaarlijkse symposium met als titel 'TBS voor de media!'. Transfore was erbij.

Forum TBS bestaat uit een bestuur, een kerngroep en een groep sympathisanten. De deelnemers, allen op persoonlijke titel, zijn afkomstig uit de advocatuur, de behandelklinieken, de reclassering en de gedragskundige en juridische wetenschap. De doelstelling van Forum TBS is een krachtig tegengeluid te laten horen in het publieke en politieke debat met betrekking tot het vaak eenzijdige en negatieve beeld van de TBS in het algemeen en de geestelijk gestoorde delinquent in het bijzonder.

Debat

Onder het dagvoorzitterschap van mr. Frans Bauduin, voormalig vice-president van de rechtbank Amsterdam, vond een levendige uitwisseling plaats over allerlei aspecten van publiciteit over de TBS. De 100 deelnemers debatteerden over standpunten en meningen uit de wetenschap, het forensisch veld, de journalistiek en het openbaar bestuur.

Monotoon en uitzichtloos

De dag begon met vertoning van de documentaire '9999' van Ellen Vermeulen over het monotone en uitzichtloze leven in de Belgische inrichting Mercksplas, gevolgd door een interview met de documentairemaakster. Een erg indrukwekkende film en een aanrader. Na een kwartier kijken ga je je vervelen, want het duurt lang en is saai. Je wordt hierbij meegezogen in het saaie langzame bestaan van het leven van de opgenomen patiรซnten op Mercksplas. Onvoorstelbaar dat dit, notabene bij een buurland, nog bestaat op deze wijze.

Imago TBS

Na de lunch werden de resultaten van een onderzoek gepresenteerd dat Forum TBS in de zomer van 2015 heeft laten uitvoeren naar het Imago van TBS in de Nederlandse samenleving. Conclusie was dat veel mensen aardig weten wat TBS inhoudt, maar de meeste Nedelanders niet overtuigd zijn van de deskundigheid van medewerkers in TBS klinieken. Daar is nog werk aan de winkel.

Mooie discussies

Daarna volgden presentaties van en debat met Stefan Bogaerts (beleving van risico's), Harry Beintema (behandeldirecteur Van Mesdag Kliniek), Roelof Bosma (onderzoeksjournalist), Hanneke de Korte (hoofd media en communicatie Reclassering Nederland), Elif Isitman (freelance journaliste), Saskia Belleman (rechtbank- en juridisch verslaggever De Telegraaf),  Annemarie Jorritsma (oud-burgemeester Almere en lid Eerste Kamer) en Tatiana Scheltema (freelance journaliste).

Het spanningsveld tussen journalistiek, beroepsgeheim, zeggenschap van Justitie en van klinieken zorgde voor mooie discussies. Openheid en transparantie bij alle actoren waren wel de kernbegrippen, overigens in het besef dat op bepaalde momenten terughoudendheid geboden kan zijn.

Volg Transfore

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.