MovieMind Almelo is een samenwerking tussen de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) in Almelo, RIBW en Dimence. Zo’n 4 keer per jaar wordt in Theater Hof 88 in Almelo een film gedraaid over geestelijke gezondheid. Het hoofddoel: sterk staan tegen stigma. De organisatie richt zich niet alleen op cliënten en hun naasten en ‘gewone’ bezoekers, maar ook op professionals. De films worden geïntroduceerd door gastsprekers en daarbij kan de organisatie nog wel wat hulp gebruiken.

Psychiatrisch verpleegkundige Elmira Mulder was in februari aanwezig bij de vertoning van 'The Elefant Song'. Deze film schetst een klassiek beeld van de ggz in de jaren ’60. Elmira kreeg deze avond de kans om te vertellen over haar werk bij de Brugstee in Almelo. Want de ggz is natuurlijk wel wat veranderd sinds de jaren ’60. Elmira had de film vooraf al gezien. “Gastspreken is voor mij zeker geen dagelijkse kost en ik vond het dan ook spannend. Het is ontzettend leuk om op deze manier mijn steentje te kunnen bijdragen aan meer bekendheid over de ggz.” De film werd goed ontvangen door het publiek. Elmira vond het leuk om mee te werken aan de filmavond: “Ik zou al mijn collega’s zeker aanraden hier een keer op deze manier aan mee te werken of in ieder geval een keer een film in het mooie Theater Hof 88 te gaan zien.”

Werkgroep zoekt cliënten

Susan Veneman, vakbegeleider bij Dimence, coördineert de gastsprekers van deze avonden. Samen met een werkgroep kiest ze passende films uit. Ook cliënten zijn in de werkgroep vertegenwoordigd. De werkgroep is op zoek naar nieuwe mensen, zo laat Susan weten. “Momenteel is er plek voor een aantal nieuwe cliënten. We kiezen samen een film uit en een thema en die zoektocht is niet altijd gemakkelijk. Al draagt het filmhuis soms ook voorstellingen aan.“

 

Ver van Daan

Eerder deze maand heeft MovieMind de film ‘Ver van Daan’ vertoont. In deze film gaat filmmaker Roderik Schaepman op zoek naar zijn vader, die een bipolaire stoornis heeft. Hij onderzoekt of hij de familiebanden, die sinds zijn jeugd verstoord zijn, nog kan herstellen. “Wij proberen vaak de film vooraf in handen te krijgen. Dan gaan we op zoek naar een gastspreker die bij het thema past. Maar soms, zo ook in dit geval, werkte het andersom.” Roderik vertelde onder andere over wat het met je doet als iemand in je omgeving psychische problemen heeft. Hoe een complete familie daardoor overbelast kan raken. Susan: “Zijn verhaal en de film maakten veel los bij het publiek. Er was veel herkenning onder de bezoekers. Er waren ook cliënten bij en voor hen is het soms best heftig.  We blijven na afloop altijd zeker een half uur aanwezig voor vragen.” 

Bekijk de film ‘Ver van Daan’

Contact

Ben je geïnteresseerd en wil je ook wat vertellen over je vak tijdens een filmavond? Of wil je je als cliënt aanmelden voor de werkgroep? Neem dan contact op met Susan Veneman via s.veneman@dimence.nl of 0546 - 535545.

 

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.