Bijdrage van Welzijn Kampen

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Nelleke, Michel en meneer Van der Zande

Laatst kregen we een signaal van de woningbouw: willen jullie eens naar meneer Van der Zande, in dat dorp buiten Kampen, gaan want we hebben het idee dat hij vervuilt. Hij zou ook wel eenzaam kunnen zijn. Het betreft een gepensioneerde alleenstaande man. Mijn collega van welzijn Michel van Olst zei meteen: ik ga mee, want in dat dorp weten we helemaal niet wat er daar allemaal geregeld is voor de mensen. Wij samen eropaf.

Maatschappelijk werk: individuele hulpvragen

Ik werk in Kampen en IJsselmuiden maar ook in de kleinere dorpen eromheen. Daar hebben we alleen (nog) niet veel aanmeldingen. Ik zie/zag het als een wat gesloten gebied. Sommige dorpen hebben veel activiteiten en een buurtvereniging, maar ik heb daar weinig zicht op.  Als maatschappelijk werker ben je druk met de individuele hulpvragen van mensen/gezinnen.

Meneer Van der Zande had helemaal geen behoefte aan ons. Ja, erg schoon is het niet, maar ik heb daar geen last van hoor. Ja, de hal is wel helemaal vol met opgestapelde spullen, maar dat wordt wel een keer weggehaald hoor. Er zijn dikke vliegen in huis, het is erg stoffig en de kleren van meneer Van der Zande zijn vies en gescheurd. Zijn hele huis staat vol met oude spullen en opgepakte dozen. Alle stoelen liggen vol.

Michel zoekt contact met de mensen uit de buurt

We gaan een paar keer naar hem toe. We horen steeds meer, hij merkt dat we niet weggaan. Dat we het serieus menen. Aanvankelijk dacht ik bij elk bezoekje: wat doen we eigenlijk, heeft dit wel zin, iedereen in de buurt ziet ons lopen maar wat vinden ze er eigenlijk van?

Michel zoekt contact met de mensen uit de buurt.  Het blijken allemaal bezorgde mensen die vinden dat er echt wat moet gebeuren. Die eigenlijk niet verder kwamen met meneer,  zo kan hij ook met zijn gezondheid niet erg lang meer zelfstandig wonen. ….Ze vinden het fijn dat wij er komen: de professionele afstand van ons helpt meneer Van der Zande om toch het contact aan te gaan en niet zomaar af te haken. Hij wil nu meewerken aan het schoonmaken van zijn huis. De woningbouw draagt bij, welzijn legt contact met een heel netwerk van vrijwilligers uit de buurt die komen meehelpen. Michel krijgt contact met een sleutelfiguur uit het kerkelijk netwerk die veel vrijwilligers mobiliseert en de dragende kracht wordt in het zoeken van vrijwilligers en regelen van het werk dat nodig is. Bij de afronding van dit traject zorgt Michel voor de contacten met de vrijwilligers.

Het zoeken van verbindingen en horen van signalen

Welzijn heeft nu de eerste contacten in dit dorp gelegd. Zij gaan verder met uitbreiden van dit netwerk. Er blijken meerdere verenigingen actief te zijn die onderling niet veel contact hebben. Daarbij is het zoeken van verbinding en het horen van signalen belangrijk. Signalen worden dan weer besproken met het AMW.  Of in breder verband in het wijkoverleg IJsselmuiden. Ik kijk met meneer Van der Zande samen naar het vervolg met als doel dat de hij in zijn eigen huis kan blijven wonen. Voor het huishouden en de organisatie daarvan komt geïndiceerde hulp. Voor het op orde houden van zijn financiën komt nu een vrijwilliger bij hem langs.

Het hele traject nam een aantal  maanden in beslag. Er zijn zeker 20 vrijwilligers actief geweest in het huis van de heer Van der Zande. Het op orde brengen van de dozen vol met administratie heeft de vrijwilliger meer dan 40 uren gekost.

 

Om privacyredenen is de naam van meneer Van der Zande gefingeerd. De persoon op de foto is niet meneer Van der Zande.

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.