Remke van Staveren, psychiater bij Dimence en Herma van der Wal, lid raad van bestuur van Dimence, schrijven een duoblog over wat er speelt en leeft in de geestelijke gezondheidszorg. In hun blog reageren zij naar elkaar over verschillende onderwerpen.

Beste Herma,

‘Er wordt over ons besloten! Als bestuurder krijg ik altijd maar weer dit verwijt.’ Weet je nog dat je me dit op een mooie herfstdag vertelde? We zaten aan de directietafel te praten over alle recente initiatieven in de ggz. De cliëntenbeweging, de herstelbeweging, de Nieuwe GGZ, HART voor de GGZ … ‘Allemaal mooi en aardig,’ zei je nog ‘het bestuur wil niets liever dan de pareltjes implementeren, maar het moet wel van de werkvloer komen. Iets van bovenaf opleggen, werkt niet. Hoe krijgen we dat voor elkaar?’

Ik moest aan je woorden terugdenken toen ik een paar dagen geleden bij de opleidingsvergadering was. Op het moment suprême, namelijk het moment waarop de psychiaters in opleiding door ons – praktijkopleiders – beoordeeld zouden worden, moesten ze de kamer uit. De vergadering vond verder achter gesloten deuren plaats. De artsen in opleiding (aios) zouden het later nog horen.

Hoe belangrijk is dit? Héél belangrijk! Want wat leren we onze aankomende psychiaters? Dat het ok is om te praten over mensen, in plaats van met mensen. Dat wij bepalen wat de ander mag weten, want wij weten wel wat goed voor hem of haar is. Begrijp me niet verkeerd hoor! Het ging er heel respectvol aan toe, maar toch…

‘Niets over ons, zonder ons’ is – terecht – een belangrijk kernwaarde in de cliëntenbeweging. We willen mét de patiënt en zijn naasten praten. We streven naar een behandelplanbespreking waar de patiënt zelf bij is, zodat hij of zij kan meebeslissen over de eigen behandeling (shared decision making). We noemen dat empowerment en hebben de mond vol over participatie en transparantie.

Maar wat voor onze patiënten geldt, geldt natuurlijk voor ons allemaal! We willen meedenken, meedoen, meebeslissen. Meetellen. De ggz is de laatste tijd volop in beweging. Het roer zou om moeten, maar welke kant willen we op? Ik ben razend benieuwd wat er op de werkvloer leeft. Jij, Herma?

Vriendelijke groeten, Remke

Remke van Staveren is sociaal psychiater en ambassadeur voor Compassion for Care. Onlangs is haar boek verschenen: HART voor de GGZ. Werken met compassie in een nieuwe ggz (de Tijdstroom, 2016).

---

Beste Remke,

Je warme pleidooi voor meedenken, meebeslissen en meetellen voor ons allemaal is mij uit het hart gegrepen!

Bij de Dimence Groep hebben we ons Beleid Maken we Samen (BMWS). Begonnen als project is BMWS een manier om medewerkers op de werkvloer van begin af aan te betrekken bij het maken van beleid. In elk besluit wat wij als RvB officieel moeten nemen en waar de ondernemingsraad bij betrokken is staat een zogenaamde participatieparagraaf. Daarin staat hoe en wanneer de medewerkers die dit (be)treft betrokken zijn en wat vonden zij er van? Erg waardevol.

Het helpt medewerkers ook om mee te denken en mee te beslissen vanuit hun eigen context en met inbreng van hun eigen kennis. Daarmee hebben ze tevens invloed op de beleidsvorming en niet alleen op de uitvoering van het al vastgestelde beleid.

Dat actief meepraten niet altijd makkelijk is bewijst jouw waarneming wel dat de artsen in opleiding allen vertrokken bij de opleidingsvergadering, terwijl zij aanwezig mogen zijn bij de bespreking die over hen gaat. Het recht hebben wil nog niet zeggen dat het gemakkelijk is het te gebruiken!

Wist je dat wij het concept van BMWS ook graag voor de cliëntmedezeggenschap zouden willen hebben? Natuurlijk hebben we actieve clientenraden en zijn onze cliënten ook op andere manieren betrokken bij  besluiten, maar wat kan er nog beter? Ik zou best graag een soort digitaal bestand willen hebben van mensen die bij onze zorgorganisatie  betrokken zijn (geweest) en die wel eens uitgenodigd willen worden voor een panel of bijeenkomst om mee te denken. Gewoon met koffie en iets erbij een avondje meedenken over een vraagstuk wat we hebben.

Remke, jij loopt nu al een tijdje mee in onze organisatie, wat zou jij als eerste willen noemen waar wij ons hart voor de ggz duidelijker moeten laten zien? Ik ben benieuwd.

Groet Herma

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.