De psychiatrie is van oudsher vaak gevestigd aan de randen van de stad. Dimence koos ervoor om Westerdok juist in het centrum van Almelo te bouwen. Peter Bournas, directeur van Dimence in Almelo was vanaf de eerste dag betrokken bij de plannen en de bouw. Bezieling, eigenaarschap en beleving waren de uitgangspunten waarmee hij samen met zijn mensen aan het avontuur begon. Door zijn plotselinge overlijden in december 2014 kon Peter de oplevering niet meemaken. Zijn collega’s maakten de reis zonder hem af, maar mét de bezieling, bevlogenheid en betrokkenheid die zo kenmerkend voor hem waren.

De eerste ideeën ontstonden al rond 2005. Er waren zeven locaties die toen al verouderd waren. Het idee was dat het goedkoper kon, maar ook ontstond direct het plan om het grootschalig aan te pakken. Al in een vroeg stadium werden medewerkers en patiënten betrokken. Er ontstond een heel open manier van samenwerking, iedereen voelt zich eigenaar van het gebouw.

Met de nieuwbouw willen we patiënten voorzien van de best mogelijke omgeving. We willen voorop lopen in de kwaliteit van zorg. Dat maakt dat we gebouwen willen hebben die modern zijn, goed toegankelijk en een helende omgeving bieden. Door onze dienstverlening centraal aan te bieden op 1 locatie, besparen we op onder andere onderhoudskosten. En dit geld steken we graag in de zorg. Verder komt het maatschappelijke karakter van onze dienstverlening uitgebreid terug in het nieuwe gebouw.

Dimence Almelo werkt volgens de filosofie van zelfregie en gelijkwaardigheid. Deze inspanningen passen bij het Planetree-concept. Veel van deze cultuurveranderingen worden zichtbaar in Westerdok. Zo sluiten de klinische- en ambulante behandeling nauw op elkaar aan. In Westerdok zijn deze maar een vleugel van elkaar verwijderd waardoor het eenvoudig is om snel op – en af te schalen bij de behandeling, een speerpunt binnen Westerdok. Immers: beter worden doe je vooral thuis. Een behandeling bij Dimence is zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig.

In Westerdok zijn geen verpleegposten, zodat de verpleegkundigen goed beschikbaar zijn voor de patiënt. Ook wordt er ingezet op verdere reductie van dwang- en drangcijfers. De innovativiteit op het gebied van dwang- en drang blijkt ook uit de psychiatrische intensive care unit (PICU) met de extra beveiligde kamers. Westerdok is één van de eerste gebouwen in Nederland waar geen separeercellen meer zijn en waar de vormgeving van de PICU voldoet aan de gestelde veldnormen.

Elkaar ontmoeten staat centraal. Zo biedt Westerdok veel groepsfaciliteiten, zodat er methodisch modulair gewerkt kan worden. Ook kent het gebouw ontmoetingsplekken voor medewerkers. Daarnaast wordt er activiteit gerelateerd gewerkt, zodat er met minder vierkante meters eenzelfde productie gerealiseerd kan worden.

Westerdok is gebouwd op locatie De Grenzen – Haven Noordzijde. De kavel heeft een oppervlakte van circa 6.858 m2. Het bruto vloeroppervlakte van het gebouw bedraagt 10.600 m2. Het gebouw ligt zeer gunstig ten opzichte van het openbaar vervoer.

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.