Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Nog evenveel plezier als 25 jaar geleden

“Eerst was er nog niets in Zwolle Zuid”, vertelt Jan van Oosten. Hij was net met pensioen en vond dat hij iets moest ondernemen. Vissen met zijn zwager, het huis onderhouden en helpen in de familie, dat was wel leuk. Maar via via kwam hij in contact met Stichting Welzijn Ouderen Zwolle. En 25 jaar later, hij is nu 86, kijkt hij tevreden terug: “Ik heb nog net zo veel plezier als 25 jaar geleden.”

Zwolle Zuid was een nieuwe wijk, Zwolle werd in korte tijd bijna twee keer zo groot. “Eerst zaten we op dezelfde op plek als de Pol, en dan aan de voorkant”, vertelt Jan. “Later gingen we naar de Riethoek en nu zijn we hier weer terug.” Maar ondertussen is er veel veranderd. “In het begin regelden we alles zelf. Als vrijwilligers kregen we ons eigen budget en we zetten zelf activiteiten op.” Jan was bij een groep en samen richtten ze een kaartclub op. En later een fietsclub. “We reden met 3 begeleiders en wel 40 deelnemers.”

Een andere sfeer

Jan heeft de verandering meegemaakt. “Vroeger waren we wel meer een soort familie,” vertelt hij. “Toen waren we met de ouderen uit de wijk en de mensen uit het verzorgingshuis. In de Pol zijn we meer wijkgericht. Er komen veel andere mensen en daardoor is de afstand groter.” Jan begrijpt de veranderingen, maar hij mist wel de sfeer van vroeger. “Het is veel ruimer opgezet nu, maar de intimiteit is verdwenen.” Toch is hij tevreden:  “Ik kan me van 25 jaar niets herinneren wat negatief was en daar ben ik ontzettend blij mee.” En als hij al eens aan stoppen dacht, dan greep Netty, zijn vrouw, in. “Achter de geraniums, dat is niks voor jou”, zei ze dan.

Ondanks zijn jubileum, compleet met bloemen en toespraken, gaat Jan gewoon door met zijn werk. “Zo lang als ik een stap kan zetten, blijf ik dit doen. En met net zo veel plezier als vroeger.” Jan heeft dienst op maandagochtend, samen met Gerard. Dan verzorgen ze de koffie en ze ruimen soms de boel op van de vrijdag ervoor. “Als de beheerder ergens mee zit, dan staan we achter hem hoor. Dat is geen verschil met de beroepskrachten.”

Nieuwe vrijwilligers

Na zoveel jaren ziet Jan ook een nieuwe generatie vrijwilligers om zich heen. “Het gaat gewoon door hè.” Jan kijkt naar de toekomst. “De samenwerking uitbouwen, van vrijwilligers én beroepskrachten. Ik hoop dat dat altijd goed blijft.”

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.