Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Norbert: “Ik had een spiegel nodig"

Norbert is 49 jaar. Hij heeft twee dochters van 22 en 20 jaar. Zoon Pim van 17 woont nog thuis. Een half jaar geleden overleed zijn vrouw, Fran. “Fran had ’s morgens hoofdpijn en ging nog even weer naar boven. ’s Middags vroeg Pim in de groepsapp waar ze was. En toen ik thuiskwam vond ik haar in bed.” Daarna was niks meer hetzelfde vertelt Norbert: “Alles wat zo normaal was, is nu zo confronterend. Bijvoorbeeld onze vaste plek op de camping … die is nooit meer zoals het was, zonder haar. We gaan nu ergens anders kamperen.”

“Ik ben wel een aanpakker. Alles regelen vind ik niet zo moeilijk. Sterker nog, ik kon mij wel verstoppen in heel veel dingen doen.” Norbert kent zichzelf wel een beetje. “Maar ondertussen hadden de kinderen mij ook nodig. Ik zag het wel, maar ik wist niet hoe.”

Norbert werd door een kennis getipt over ‘Steun bij Partnerverlies’. Hij meldde zich aan en kreeg al snel goed contact met zijn vrijwilliger. “Echt contact leggen met de kinderen en met hun verdriet is lastig als je zelf ook zo vol zit.” De vrijwilliger herkende het, zij had het zelf ook meegemaakt. “Zij kon mij vertellen hoe zij dat destijds zelf had aangepakt. Gewoon even knuffelen. Dat was ik een beetje kwijtgeraakt.”

Boodschappen doen, wat eet je elke dag, wat doe je in je karretje. ”Fran en ik hadden best een traditionele verdeling,” bekent Norbert.  “Ik heb Pim wel eens wat raars voorgezet. Hoewel spruitjes met pindasaus, die houden we er in,” lacht hij.

“In het begin werd ik wel geholpen door familie en door haar vrienden. Maar ik had het gevoel dat ik op mijn vingers werd gekeken; zo’n man alleen met een zoon. Ook daar wees de vrijwilliger mij op: ‘Je bent toch een prima vader!’ Dat zelfvertrouwen had ik net even nodig. Ik moest ook leren om de aangeboden hulp niet af te wijzen. De vrijwilliger heeft mij best wel eens een spiegel voorgehouden. Achteraf ben ik daar heel blij mee.”

 

Norbert is een fictieve persoon. Zijn verhaal is samengesteld uit ervaringen van diverse jonge nabestaanden.

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.