Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: De andere dimensie

Quilten..... een doe-het-zelf-kunst

Een bezoek aan Petri Aygunes-Dermout is voor een analfabeet op handwerkgebied als ik een openbaring! Petri is namelijk naast haar werk in het restaurant op locatie Brinkgreven in Deventer en haar bestuursfunctie in de OR Dimence een enthousiast quiltster.

Voor de draad er mee

Quilten, wat is dat nu eigenlijk? Quilten wordt vaak vergeleken met patchwork. Dat is een vergissing. Patchwork betekent eigenlijk niets meer dan 'lapjeswerk', het aan elkaar zetten van verschillende soorten stof. Petri legt uit dat quilten wel iets meer inhoudt. “Bij quilten ga je de lapjes verwerken tot een deken of wandkleed van drie lagen. Om te voorkomen dat de lapjes gaan schuiven, ga je ze doorpitten. Dat is eigenlijk quilten: het doorpitten van drie lagen stof. Dat doorpitten kan met een superdunne naald en speciaal garen maar wordt ook wel met de naaimachine gedaan.  Dat klinkt eenvoudig, maar ga maar eens in gesprek met Petri. “Ja, er zit een hele industrie achter: technieken, websites, quiltwinkels, tijdschriften, literatuur en tentoonstellingen”, vertelt ze.

Enthousiast vervolgt ze: “Quilten is boeiend en afwisselend. Oorspronkelijk werd de quilt als deken tegen de kou gemaakt en ook winterkleding werd gequilt. Je kunt er van maken wat je wilt: quilt-wandkleden, -boxkleden, -tassen en zelfs quiltvesten.  Het leuke is dat je ook met meerderen aan een quilt kunt werken. Zo ben ik van plan nog eens samen met mijn zus een  tie-quilt te maken. Een quilt gemaakt van stropdassen van mijn vader.“
Waar die belangstelling voor het quilten vandaan komt, weet ze niet meer. Ze herinnert zich alleen : “Ik heb me ooit eens aangemeld voor een beginnerscursus bij 100 Rozen, een quiltwinkel in Deventer en sinds die tijd heb ik het quiltvirus te pakken.”

Hoe begin je aan een quilt?

Petri legt uit: “Je bepaalt wat je wilt maken, hoe groot het gaat worden en welke kleuren je wilt gebruiken. Dat kunnen kleuren zijn die je zelf mooi vindt, maar je kunt de kleuren ook aanpassen aan de omgeving waar het werkstuk komt te hangen.“ Petri laat een kleed zien in de kleuren geel en blauw. “Dit wordt een kleed voor de Paasdagen.” Ze zegt bijna verontschuldigend: “Het is nog niet af hoor.“  Zo heeft ze een aantal werkstukken onder handen die nog niet af zijn. “Dat vind ik heerlijk”, aldus Petri, “zo verveelt het nooit.“
Stoffen en lapjes bestelt ze ook wel in Amerika waar het quilten enorm populair is. De oorsprong van het quilten ligt deels in Europa en deels in Azië. Uiteindelijk zijn ook slaven en hun afstammelingen gaan quilten en zij hebben een eigen stijl ontwikkeld. “De lapjes zijn in Amerika goedkoper dan hier, maar door de hogere portokosten koop ik ze nu vrijwel alleen nog in Nederland. Wel jammer, want de originele quiltstoffen zijn meestal dichtgeweven, terwijl de lapjes die je hier bijvoorbeeld op de markt koopt, grover geweven en dus minder goed te gebruiken zijn.”

Voorbeelden in boeken

Als de kleden weer opgeruimd zijn, komt er een stapel boeken op tafel. Petri bladert en vertelt: “Kijk, dit is een 'storm at sea'-quilt waarin je duidelijk een golvend patroon herkent. Dit is een 'logcabin'-quilt waarin je een blokhut herkent. Bij de 'crazy'-quilt is het alsof je in een toverlantaarn kijkt. Een paar jaar geleden was het een rage om huizen als onderwerp te nemen, terwijl nu het quilten met tweed in opkomst is. Het is duidelijk dat ze echt geïnteresseerd is. Ze wijst kleden aan, weet de oorsprong en het onderwerp en waar ze vandaan komen. “Die achtergronden vind ik boeiend“, zegt Petri.
Het is alsof ze het leukste weetje tot het laatst bewaard heeft, als ze zegt: “Weet je dat er op het terrein van Brinkgreven (Deventer) een wit boerderijtje (Pinel) staat waarvan de luiken en de dakranden in quiltpatronen geschilderd zijn?“

Wil je meer weten over quilten?

Kijk op de sites quilten.startpagina en quiltersgilde.  
Via facebook kun je in contact komen met enthousiaste quilters.
Er zijn diverse boeken over het quilten en maandelijks komen er tijdschriften uit over quilten, zoals: 'Quilt en Zo' en 'Quiltmania'.

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.