Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Roel Prins: Je hebt contact én een hobby

Roel Prins is een beetje weer terug bij waar hij vroeger begon: bij het hout. “Ik heb de LTS gedaan,” vertelt hij. “Ik ben opgeleid als timmerman en daarna meubelmaker geworden.” Maar het vak van meubelmaker  kon hem niet lang boeien: “Altijd maar reparaties, daar was ik al gauw zat van.” Hij ging de handel in; woninginrichting en later textiel. Hij was jarenlang filiaalmanager tot aan zijn pensioen. “Als jongen zat ik wel eens in hout te snijden. En toen dacht ik al: dát ga ik doen als ik gepensioneerd ben.”

Opa maak je een olifant voor mij?

Roel leert het vak van Harm Zwart. “Die is houtbeeldhouwer en is een meester op het gebied van meubels, restauratie en monumenten.” “Het gaat eigenlijk best goed. Al zeg ik het zelf,” vindt Roel. “Ik doe het tenminste met plezier en vaak vergeet ik helemaal de tijd.” Roel maakt vooral platte stukken. Geen driedimensionale beelden. Bijvoorbeeld een afbeelding van Ot en Sien, of zijn geboortehuis, naar voorbeeld van een pentekening. En soms maakt hij iets in opdracht. “Opa, maak je een olifant voor mij,” lacht hij. Zijn kinderen en kleinkinderen zijn trouwe bewonderaars en afnemers van zijn werk.  “Het is gewoon lekker om te doen,” zo vat Roel zijn plezier in houtsnijden samen.

 

Je weet van elkaar wat je meemaakt

De groep bestaat uit een aantal mannen “boven de pensioengerechtigde leeftijd.” En die mannen zijn natuurlijk druk met hun werkstuk. Maar tussendoor praten ze ook wel eens. Roel lacht. “Eigenlijk kletsen we best veel. Over het houtsnijden, over leuke alledaagse dingen, we tappen een mopje en we drinken koffie.” Maar soms zijn er ook serieuze onderwerpen. Roel vertelt over zijn vrouw die vorig jaar overleed.  “In de groep zijn meer alleenstaande mannen. Dan weet je van elkaar wat je meemaakt en daar kunnen we het ook over hebben. Je hebt contact én een hobby.”

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.