Bijdrage van De Kern

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Samen uitvinden wat goed werkt

Mevrouw Van Zandvoort zit vanwege lichamelijke klachten om de haverklap bij haar huisarts. Ze is midden 70 en alleenstaand. Op haar 60e is ze gescheiden nadat ze jarenlang met huiselijk geweld te maken heeft gehad. De stress heeft zich opgeslagen in haar lichaam en uit zich in verschillende klachten. De huisarts meldt mevrouw Van Zandvoort bij ons aan. Hoewel ze ook al bij de praktijkondersteuner van de huisarts in behandeling is, lijkt wat praktische hulp ook wenselijk.

Mevrouw Van Zandvoort heeft altijd zelf haar zorgen gedragen en is wat gereserveerd tegenover hulpverlening. Dus ligt de eerste focus op contact maken. Het is een ware kunst om met elkaar in contact te blijven, want er zijn bepaalde ‘verboden thema’s’ omdat anders de stress weer in alle hevigheid oplaait. Het is een soort van dans die we samen maken om uiteindelijk uit te vinden wat goed werkt.

We hebben geduld en zetten rustig een stapje voorwaarts, een stap opzij. Een stap terug en staan even stil. We vinden uiteindelijk een goede manier: we bespreken 2 leuke dingen en 1 lastig thema. En zij mag zelf bepalen waar we mee beginnen. De gesprekken eindigen altijd luchtig met de vraag wat er vanavond op het menu staat.

En toen kwam corona. Het contact lag even stil, totdat mevrouw Van Zandvoort na een aantal weken de sociaal werker opbelt en maar 1 vraag stelt: “Wat staat er vanavond op het menu?” vraagt ze. En met een zucht: “Dat mis ik zo hè”. 

We kunnen stellen dat we goed in het traject zijn gekomen en dat het contact maken (en houden) met elkaar is gelukt. De volgende uitdaging is om mevrouw Van Zandvoort te verbinden met WijZ, zodat zij ook haar niet-professionele netwerk uit kan breiden. Ook dit zal stapje voor stapje verlopen, maar we hebben gelukkig een lange adem.

De persoon op de foto is niet mevrouw Van Zandvoort.

***

Op tijd samenwerken, praten over je situatie en leren hoe het ook kan, kan veel ellende en kosten voorkomen; dát is Kamper Kracht.

De gemeente Kampen wil bezuinigen op het sociaal domein. Dat heeft grote impact op de Kamper samenleving. Voor mensen zoals mevrouw Van Zandvoort kan dat het verschil maken. Bijvoorbeeld tussen constant zorgen maken en daardoor ‘omvallen’ of orde op zaken stellen en kunnen doorgaan. Tussen vooraf voorkomen van problemen of grote kosten achteraf. De Kern Maatschappelijke Dienstverlening en WijZ Welzijn maken zich sterk voor Kamper Kracht. Want wij vinden dat iedereen recht heeft op ondersteuning op het moment dat grotere problemen kunnen worden voorkomen. Houd Kamper Kracht vast!

#hkkv #houdkamperkrachtvast

Volg De Kern

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.