Bijdrage van Mindfit

Samenwerking tussen poh en huisarts

Volgens de ggz-peiling van de Landelijke Huisartsenvereniging werkt 72% van de respondenten samen met een poh ggz, 10% meer dan vorig jaar. “De patiënt kan snel terecht, voor de huisarts is het makkelijk dat hij naar mij kan verwijzen en de drempel is laag”, verklaart poh ggz Paula Schipper het succes.

De klant voorop

“Mijn dag begint met voorbereiden op de patiënten die ik ga zien. Ik heb vaste tijden voor patiëntenzorg, daarnaast probeer ik tijd vrij te maken voor huisbezoeken, bijeenkomsten en netwerken”, vertelt Paula over haar werk bij huisarts Van Meeteren in Zwolle. “De patiëntenzorg bestaat uit screening, probleemverheldering en behandeling. Ik zie heel diverse patiënten, met lichte tot zware problematiek en ik geef feedback en consultatie aan de huisarts.” Dat de zorg laagdrempelig is en het stigma op ggz kleiner is binnen de vertrouwde huisartsenpraktijk, blijkt wel uit de manier waarop een patiënt onlangs bij Paula kwam. “Ze vroeg speciaal naar mij, omdat haar buurman had verteld dat ik hem zo goed geholpen had. De patiënten staan voorop en als ze in de vertrouwde praktijk geholpen kunnen worden vinden ze dat fijn. En het kost geen geld, laten we dat niet vergeten. Als het om ernstige problemen gaat, dan verwijs ik door. Het leuke van het werken hier is dat niet iedereen met hele zware problemen komt. Sommigen gaan na 1 of 2 gesprekken weer gelukkig de deur uit.”

Het succes van de poh

Dr. Van Meeteren is huisarts in de kleurrijke wijk Holtenbroek in Zwolle. Hoe verklaart hij het succes van de poh ggz “Ik werk al vanaf 2002 met een ggz-consulente, zoals dat toen heette. Inmiddels heb ik vanaf 2010 een poh ggz en dat werkt goed. Mensen hoeven niet lang te wachten, kunnen in de praktijk terecht, er zijn geen kosten aan verbonden en het is effectief. De detacheringsconstructie vind ik heel prettig en is kostendekkend. Paula kent de sociale kaart en is goed op de hoogte van diagnostiek.” Dr. Van Meeteren ervaart de specialistische ggz en de basis ggz als minder toegankelijk. “Als ik naar de specialistische ggz verwijs, dan moet ik zelf al een diagnose gesteld hebben. En de wachttijden voor de specialistische zorg zouden korter moeten zijn. De poh kan dit opvangen.”

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.