Bijdrage van WijZ

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Scootmobieltochten: ik raad het iedereen aan

 

Op een mooie zomerdag verzamelen zich 15 scootmobielers bij molen Den Oordt in Ommen. Een gemengd gezelschap van dames en heren en qua ervaring gemêleerd: sommigen zijn jarenlang deelnemer, anderen zijn er voor de eerste keer. Vier vrijwilligers begeleiden de deelnemers op de fiets. “Dit aantal is ongeveer het maximum om het geheel in goede banen te kunnen leiden,” stellen ze vast.  De tocht gaat vandaag naar Stegeren. Een mooie tocht en prachtig weer. 

Prettig gezelschap

De scootmobieltochten zijn populair. Meteen na de publicatie in de lokale pers komen de aanmeldingen binnen. “Jazeker,” bevestigt een deelnemer. “Als je een keer mee bent geweest wil je graag de volgende keer ook weer.”  De deelnemers zijn het wel met elkaar eens: de gezelligheid onderling, het sociale contact, gesprekjes met mensen die je kent en dan samen een kopje koffie/thee drinken halverwege de tocht; alles bij elkaar, dat maakt de tochten zo leuk.

“Je bent lekker buiten in de mooie natuur rondom Ommen,” zegt de een. De ander lacht: “En in prettig gezelschap.”

 

Afstand houden

De vrijwilligers Lubbers en Stegeman hebben beroepsmatig veel op de weg gezeten en draaien hun hand niet om voor praktische handelingen. “Verkeersregels gelden ook voor scootmobielers en voldoende afstand houden en je snelheid aanpassen zijn een voorwaarde,” vinden ze.

 

 

Scootmobielmaatjes

De dames Tameeris en Van Tienhoven zijn scootmobielmaatjes. “Ik was heel lang te bang om te rijden,” vertelt  Mevrouw Tameeris. “Maar door de begeleiding van de vrijwilligers ben ik daar overheen gekomen.” Beide dames vinden het heerlijk om -naast deze WijZtochten- ook hun eigen tochtjes te maken.

Mevrouw Huiskes heeft zelf een scootmobiel gekocht en ook lessen gehad van Veilig Verkeer Nederland. “Ik raad het iedereen aan,” zegt ze. Want door al die oefeningen voelt ze zich veel zekerder.

 

Herkenbare ervaringen

De heer Lubbers kent meerdere mensen vanuit het bejaardencentrum die ook een scootmobiel hebben. En zo heeft iedereen zijn eigen verhaal en benadrukken ze het belang van samen er op uit trekken: door de scootmobiel ben je immers onafhankelijker en als groep heb je herkenbare ervaringen over bijvoorbeeld het besturen van de scootmobiel en het rekening houden met elkaar onderweg. Eén ervaring delen de deelnemers in het bijzonder: hun lof voor de vrijwilligers. “Hun medewerking is een voorwaarde!”

 

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.