Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: De andere dimensie

Shetlandponystal Stal de Borgelaar

Zo’n 25 jaar geleden gingen we in het buitengebied van Raalte wonen. Dan moet er natuurlijk iets in de wei. We begonnen met schapen, geiten en een shetlandpony. De shetlander bleef en al snel volgde een tweede. Toen we in aanraking kwamen met fokkers voor het Nederland Shetland Pony Stamboek was een nieuwe hobby geboren.

We schaften een paar dieren aan die in het stamboek waren ingeschreven. Inmiddels hebben we veel pony’s zelf gefokt. We kijken hoe de merrieveulens opgroeien en of ze aan onze verwachtingen voldoen. Op 3-jarige leeftijd beoordelen we de pony’s op 29 punten. Om opgenomen te kunnen worden in het stamboek zijn belangrijke criteria: hoofduitdrukking, veel behang (staart en manen), krachtige stap en draf en met veel lengte en soepelheid. Een goed karakter is voor ons een vereiste. Met de keuze van de hengst proberen we de minpunten van onze merries te verbeteren. Zo leggen we de lat steeds hoger.

Voorjaar
Het voorjaar is altijd weer spannend. Wanneer komen de veulens? Is alles goed? Voldoen ze aan de verwachtingen? Maar het belangrijkste is natuurlijk dat een dier gezond is. Het blijft bijzonder om te zien hoe snel een pony loopt en drinkt. Inmiddels zijn er 5 van de 7 veulens geboren. Onze koppel bestaat verder uit 9 oudere merries, 2 twenters, 3 enters en een hengst.

Keuring
Elk jaar kijken we uit naar de premiekeuring. We zijn er continu mee bezig om de dieren op het juiste moment in de juiste (keurings)conditie te krijgen en te houden. Dit doen we door bij te voeren (vooral bij hoog drachtige en zogende merries) en goed te bekappen. Zo’n twee weken van tevoren begint het poetsen, toiletteren en wassen. De pony’s worden gekeurd in rubrieken en via het toekennen van premies wordt de kwaliteit weer gegeven. De rubriekswinnaars strijden om de diverse kampioenschappen. De kampioenen mogen naar het NK. Het hoogst haalbare qua primering is een eerste premie. Het is ons inmiddels gelukt om zelf een eerste premie merrie te fokken.

Heerlijke ontspanning
Wij zijn elke dag wel bij de pony’s in de wei te vinden. Het is altijd weer genieten om door ze begroet te worden. Je geeft ze een knuffel en ze lopen continu achter je aan. Het kost ons veel tijd maar je krijgt er zoveel voor terug. Het is voor ons een heerlijke ontspanning naast ons werk.

Meer weten?
Kom bij ons kijken, kijk op onze website of volg ons op Facebook.

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.