Bijdrage van Mindfit

Rubriek: Gooi het in de groep

Steeds meer mensen kennen ons

“In november 2015 schreef Minister Schippers een brief aan de Tweede Kamer. Daarin pleitte zij onder andere voor inzet op kwaliteit en gepaste hoeveelheid zorg door de patiënt in staat te stellen goed geïnformeerde keuzes te kunnen maken over zijn eigen behandeling. Vandaag gaan we nog een stap verder.”, leidde Greetje de 7de Mindfit Meeting in.

“We hebben ons suf gepionierd, nu is het tijd om onze aandacht nog meer te richten op de klant.” De lijn die bij de start is ingezet met het werken in zelfsturende teams, wordt nu doorgezet in de Mindfitformule, die de klant de kans geeft meer regie te nemen. De uitgangspunten van de formule zijn: de klant stuurt zelf zijn behandelproces en de professional is een deskundig adviseur die de resultaten bespreekt met de klant en vraagt om feedback.

Loeispannend

Greetje vindt het ‘loeispannend’ om vandaag de Mindfitformule, waar zij en een aantal andere Mindfitters de afgelopen maanden hard aan hebben gewerkt, te presenteren. “Ik nodig iedereen van harte uit om mee te helpen vandaag het concept verder uit te werken.”

Presentatie Greetje

Klant als co-therapeut

“Ik ben er best trots op dat het KOP-model van Paul Rijnders een van de onderdelen is van de Mindfitformule.”, geeft Greetje toe. “En wie kan beter over dit model vertellen dan Paul zelf? Daarom ben ik zo blij dat hij vandaag gastspreker wilde zijn.” De visie van Paul sluit op veel punten naadloos aan op die van Mindfit. “Spreek mensen aan op hun gezonde kanten en geef ze adviezen over hoe ze het zélf kunnen doen.”, vertelt Paul. “Mensen kunnen leren en reflecteren. Iemand wordt pas patiënt als hij dat reflectievermogen even kwijt is. Wij helpen hem dat vermogen weer terug te krijgen.” ROM speelt volgens Paul een belangrijke rol. “Ik vind rommen een zegen. De maatschappij verandert waardoor mensen op alle vlakken meer eigen regie kunnen nemen. Onder andere dankzij ROM kan dit nu ook  in de ggz. Maak de klant co-therapeut!”

Video – Reactie Barbara van Osch, Kring Deventer Oost
Presentatie Paul Rijnders

Trots op resultaten

We zijn trots op onze resultaten. Zo zijn er al 103 poh ggz’ers bij 141 huisartsen en bieden we collectieve ggz bij 27 gemeenten. Greetje: “Steeds meer mensen kennen Mindfit. We voelen daarom steeds meer de verplichting om goed werk te leveren. We gaan onderzoek organiseren rondom de nieuwe formule en erover in gesprek met de huisarts.”

Waar worden we blij van?

In de workshops die volgen praten de medewerkers in groepjes door over de Mindfitformule. “Waar worden we blij van? Van de samenwerking met de UT, van niet stoornisgericht denken en het stappenplan is heel concreet.” Natuurlijk zijn er ook nog vragen en wensen. Zo is er bij sommigen de behoefte aan een training oplossingsgericht werken, intervisie en een vertaalslag naar collectieve preventie en poh ggz. Anderen zien de afrondingsfase in de behandeling graag meer uitgewerkt.

Video - Reactie Jouke de Jong, poh ggz

Doen en oefenen

“De beste scholing is doen en oefenen.”, sluit Greetje de dag af. “Met alleen blijven praten bereik je geen consensus. Reageer alsjeblieft op het concept dat je van mij ontvangt. Ik heb jullie nodig!”

Meer video’s

Video - Dijkschema
Video – Jerry over zijn psychose en herstel

Video – Reactie Moniek Koopman, Kring Collectieve Preventie
Video – Reactie Kristel Jutten, coördinator INTEND
Video – Reactie Miriam van Norel , verpleegkundig specialist GGZ i.o. 

Heb je je al aangemeld voor de Mindfit Meeting op 26 april? Dit kan nog tot 20 april, dus wees er snel bij!

Meer informatie en aanmelden

 

Foto: Studio Split Second

Volg Mindfit

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.