Bijdrage van Mindfit

Rubriek: Gooi het in de groep

Suïcidepreventie: “durf door te vragen”

Mindfit hecht veel waarde aan veiligheid, vooral aan de veiligheid van haar klanten. Tijdens de training “Suïcidepreventie” leren hulpverleners beter om te gaan met signalen die kunnen duiden op gedachten aan zelfmoord. Margot Weijer, GZ-psycholoog Kring Steenwijkerland, vond de training heel waardevol. “Ik durf nu concrete vragen te stellen aan een klant.” 

Margot, die op 11 november jl. de training bijwoonde, is heel blij met de kennis die ze heeft opgedaan. “De training geeft hele bruikbare handvatten. Ik heb geleerd hoe ik, op een gestructureerde manier, signalen van risico op suïcide kan onderzoeken.”

Niet terugdeinzen

“Het taboe op zelfdoding is nog altijd groot. Zelfs voor veel hulpverleners is het een lastig onderwerp”, vertelt Margot. “Toch moeten we er niet voor terugdeinzen om het te bespreken in een behandeling. Want om het risico op suïcide te verkleinen, is het heel belangrijk dat je signalen oppikt en er snel iets mee doet. Het komt wel eens voor dat iemand aangeeft ‘het niet meer te zien zitten’. Maar wat betekent dat precies? Dat moet je goed onderzoeken.” Het is van belang om de ‘recente stress’ en de ‘langerdurende kwetsbaarheid’ in kaart te brengen. “Recente stress is bijvoorbeeld een echtscheiding, langdurende kwetsbaarheid is bijvoorbeeld een depressieve stoornis of suïcides in de familie. Als je dit in beeld hebt, begrijp je de klant veel beter.”

Hoe ver zijn de gedachten?

Tijdens de training oefenen de deelnemers met vragen die het risico in beeld brengen. Hoe vaak denkt u aan zelfdoding? Heeft u een beeld van hoe u dit wilt doen? Als iemand antwoord het te willen doen met een overdosis medicatie, kun je vragen of hij deze medicijnen al in huis heeft. “Dit soort vragen zijn heftig, maar geven aan hoe ver iemand is met de gedachten.”

Verlangen naar een ander leven

Zodra blijkt dat er een reëel risico aanwezig is, kan de behandelaar besluiten de specialistische ggz, bijvoorbeeld Dimence, in te schakelen. “Is het de wens om dood te zijn of het verlangen naar een ander leven? Als iemand ontvankelijk is voor het idee het leven weer dragelijk te maken, dan is dat een goede basis voor een behandeling bij Mindfit. Als dat niet haalbaar is, verwijzen we iemand, in overleg met de huisarts, naar intensievere zorg.”

De nationale Week van de Patiëntveiligheid; 16 – 20 november

Volg Mindfit

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.