Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: Gooi het in de groep

Symposium "To be or not to be nursed"

Op 12 mei vond het jaarlijkse symposium voor verpleegkundigen en verzorgenden van de Dimence Groep plaats. Dit keer stond het thema ‘zelfmanagement’ centraal. Zelfmanagement veronderstelt dat patiënten regie hebben in hun eigen behandeling. Maar in hoeverre zijn onze patiënten daartoe in staat en wat is de rol van de verpleegkundige daarbij?

De vakgroep Verpleging en Verzorging kijkt terug op een geslaagd en inspirerend symposium, waarbij circa 120 deelnemers aanwezig waren. Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door de raad van bestuur in het kader van de Dag van de Verpleging. Herma van der Wal opende het symposium. Na de opening werd het concept zelfmanagement vanuit verschillende invalshoeken belicht. In de middag volgden een vijftal workshops waarin werd ingegaan op de rol van de verpleegkundige bij het ondersteunen van zelfmanagement van de patiënt.

De conclusie aan het eind van het symposium was dat het ondersteunen van zelfmanagement grotendeels behoort tot het domein van de verpleegkunde. Het is als verpleegkundige eigenlijk onmogelijk om hier niet aan bij te dragen. Zelfmanagement is gericht op het nemen van autonome beslissingen van de patiënt en dit kan in iedere stap van de behandeling en/of begeleiding plaats vinden.

Peter Koopman Award en Publicatieprijs

Dit jaar ging de Peter Koopman Award naar Annet Jongbloed, senior psychiatrisch verpleegkundige in PDC Hardenberg. Zij won de award vanwege haar leiderschap in haar team op de kliniek waarbij zij een voortrekkersrol vervulde in het neerzetten van een therapeutisch klimaat. Dit jaar werd tijdens het symposium ook de publicatieprijs uitgereikt. Marjolein Helleman, SPV bij het team Persoonlijkheidsstoornissen in Zwolle en promovendus, won haar prijs voor het artikel "Bed op recept bij Borderline" in het tijdschrift Nurse Academy over.

Meer weten?

Kijk voor de presentaties, documenten van de sprekers en foto’s op de intranetpagina van de Vakgroep Verpleging en Verzorging.

 

Foto: Annet Jongbloed en Peter Koopman

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.