Als ik ruim een uur voor aanvang De Steerne binnenwandel, is de organisatie, onder wie dagvoorzitter Esther al bezig met de voorbereidingen van het landelijk erkend symposium van vandaag: “De kracht van het doen”. De beamer wordt gecontroleerd, het geluid wordt getest en de plaatsen worden verdeeld. “Zal ik hier gaan zitten of zal ik naast jou komen zitten…?”

Tegen 12.00 uur zijn ruim 40 van de verwachte 85 deelnemers (voornamelijk dames) aanwezig, maar tegen de tijd dat de broodjes zijn genuttigd, zijn de stoelen bezet en heeft iedereen een tasje ontvangen met folders, een vragenlijst, het programma, een pen en een stuiterbal.

Esther heet  iedereen van harte welkom en legt uit dat de stuiterbal symbool staat voor het 'heen en weer gestuiter in de zorg'. Het symposium wordt officiel geopend door Ernst Klunder, raad van bestuur Dimence Groep. 

Nog even schuiven met de stoelen en deel één van het programma kan beginnen: de sprekers. De ene spreker is de andere niet. De mate van interesse kun je opmaken  uit de geluiden. Is er volle aandacht, dan kun je de vogels buiten horen fluiten, spreekt de spreker of het onderwerp minder aan, dan komen de mobieltjes tevoorschijn en wordt er in het ontvangen tasje gekeken dat met de minst of geringste aanraking al kraakt! De laatste spreekster springt van enthousiasme bijna van het podium af en iedereen is weer vol aandacht! Zij vertelt over de positieve invloed van muziek en bewegen op het brein. Er gaat een golf van opluchting door de zaal als zij beweert dat "je hersenen zich ontwikkelen tot je 30ste”.
Een verpleegkundige uit Steenwijk zegt: “Het sprak me echt aan. We praten te veel. Ik ga proberen dit op mijn afdeling op de agenda te zetten.”

Het programma loopt wat uit en de voorzitter vraagt vriendelijk de koffie snel op te drinken. “En dan snel, snel naar de workshop”, zegt ze.    

Een groepje dames van de locatie Rielerenk is blij dat ze er zijn. “Er moesten er twee achterblijven, de rest mocht  gaan.” Twee collega’s zijn het met elkaar eens: “De laatste spreker sprak ons het meest aan, de rest lag eigenlijk buiten ons vakgebied.” Ze lijden er niet onder en kletsen gezellig samen verder. Het gaat over moedermelk en zwangerschapsverlof. Ook de kracht van het doen, denk ik als ik naar de zwangere buik van een van de dames kijk.

Een vertegenwoordiger van de Cliëntenraad is ook present en juicht de aandacht voor dit onderwerp toe! ”Prima dat er over gesproken wordt. Ik hoop dat daar waar bewegen en muziektherapie geschrapt is, dit weer op het programma komt te staan. De bekende professor Erik Scherder heeft het positieve effect van deze therapie op het brein wel aangetoond.”

Je kunt workshops volgen bij het glasatelier, bij de Flora en bij beeldende therapie. Verder staan drama en muziektherapie op het programma, De workshops zijn verdeeld over diverse locaties op het terrein van Brinkgreven, dat is dus even zoeken, maar het onderwerp is 'De kracht van het doen' en dus doet men een poging op tijd bij de zelfgekozen workshop te zijn..
Annet viindt het prima dat ze een eindje moest lopen om bij de workshop te komen. “Een beetje bewegen is nooit weg. Maar je wordt ook aan het denken gezet, dus je hersenen komen ook in  beweging.” Laura vond het een geslaagde dag. “ Al heb ik niet veel nieuws gehoord, maar zo spreek je nog eens met vakgenoten.” Dat is ook de mening van Peter: “Interessante dag, mede door de gesprekjes met collega’s.“ Een Zwolse vaktherapeute vond het voor de pauze een beetje saai. “Maar de workshops maakten veel goed. “

Tegen 17.00 uur druppelt iedereen weer binnen. Dagvoorzitter Esther bedankt de deelnemers, de mensen van de workshops en de sprekers en wenst iedereen een goede reis naar huis. Maar eerst nog een drankje en een bitterbal.

Volg Dimence

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.