Bijdrage van WijZ

Rubriek: Gooi het in de groep

Tafeltje-dek-je niet meer nodig

Na ongeveer 40 jaar is Tafeltje-dek-je in Zwolle opgeheven. Margrieta de Boer was de laatste medewerker die de maaltijdservice coördineerde: “Het werd minder en we zagen andere mogelijkheden ontstaan.”

Ooit was Tafeltje-dek-je een basisvoorziening. Het naoorlogse Nederland veranderde en oudere mensen die niet meer zelf konden koken, konden niet meer rekenen op burenhulp of mee-eten met de kinderen. Als Stichting Welzijn Ouderen Zwolle zetten we een maaltijdservice op: warme maaltijden van het verzorgingshuis werden bij de mensen thuis bezorgd. Dat was een unieke voorziening. Later werden de maaltijden ‘koelvers’ geleverd. Dat betekende dat het afgekoelde eten door de mensen zelf kon worden opgewarmd. De laatste 10 jaar werden er vriesverse maaltijden bezorgd: de maaltijden van Apetito die in de magnetron kunnen worden bereid.

Vrijwilligers waren ons bestaansrecht

“Maar er zijn veel meer mogelijkheden bijgekomen”, weet Margrieta. “Groenteboeren, slagers, supermarkten en zelfs cafetaria’s. En ook Apetito, onze leverancier, levert gewoon zelf in Zwolle.” Margrieta zag het aantal cliënten voor Tafeltje-dek-je de laatste jaren afnemen. “En vorig jaar rond deze tijd ging dat opeens heel snel”, blikt ze terug. “Toen heb ik aan de bel getrokken, want we konden het afsluiten van Tafeltje-dek-je combineren met mijn eigen afscheid.”

“Ons bestaansrecht zat de laatste jaren vooral in onze vrijwilligers”, benadrukt Margrieta. “De ouderen hadden nog moeite om ergens anders hun maaltijden te bestellen en zij hechtten aan hun vaste vrijwilliger.” Maar de ouderen van nu zijn veel meer vertrouwd met de nieuwe gang van zaken en ook hun kinderen en mantelzorgers regelen de maaltijdservice gewoon met particuliere aanbieders.

Meer tijd voor mijn vrijwilligerswerk

“De vrijwilligers zijn ook niet blind. Ze zagen het wel aankomen.” Margrieta bracht het aantal bezorgroutes jaren geleden al terug van 9 naar 5. “De bezorgers hebben het, vaak jarenlang, fantastisch gedaan. Met veel zorg en aandacht voor ‘hun’ cliënten, die ze vaak bij naam en toenaam kennen.” De meeste vrijwilligers hadden al ander vrijwilligerswerk of ze zijn aan iets nieuws begonnen. “Fijn”, vindt Margrieta, “dat ze hun betrokkenheid blijven inzetten.”  Ze lacht: “Dat doe ik zelf ook. Ik heb nu ook meer tijd voor mijn vrijwilligerswerk dat ik tot nu toe bijna alleen in de avonduren kon doen."

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.