Bijdrage van Transfore

Uitdagingen voor Transfore

Transfore is in januari 2014 gestart met de opbouw en een doorstart van de forensische ggz in Oost Nederland. Een flinke klus voor het management. De meeste collega’s werkten eerder bij Oldenkotte, waar de deuren op 1 januari jl. definitief zijn gesloten. De opbouw van Transfore ligt in handen van een groep deskundige, enthousiaste mensen, die een hobbel hier en daar niet uit de weg gaan. De verschillende onderdelen van Transfore kennen elk hun eigen uitdagingen.

Forensisch psychiatrische kliniek in Balkbrug

In januari 2015 opent een forensisch psychiatrische kliniek haar deuren in Balkbrug, op het terrein van forensisch psychiatrisch centrum Veldzicht. “Eén van de uitdagingen hierbij is dat in een bestaand bolwerk van regels en afspraken de kliniek haar eigen weg moet zien te vinden”, vertelt teamleider Martijn Alleman. “Bijvoorbeeld, de rol van beveiliging is bij Veldzicht groter dan bij Transfore, waar behandeling meer op de voorgrond staat. Zo wordt bij Veldzicht een nieuwe TV voor een patiënt eerst volledig gestript, om te onderzoeken of er niets in wordt meegesmokkeld. Het uit elkaar halen van de TV vinden wij te ver gaan.”

Forence

Op terrein Brinkgreven in Deventer is Forence gevestigd; de forensische klinische setting. Het team verbindt zich momenteel enthousiast met allerlei andere partijen, om ook de uitstroom van patiënten zo goed mogelijk te organiseren.

Forensische FACT

De forensische FACT teams hebben zich de afgelopen periode onder andere gericht op de toestroom van patiënten, nu Oldenkotte sluit. Andere klinieken weten de teams van Transfore ondertussen goed te vinden. De forensische FACT teams puzzelen ook op de uitstroom van patiënten; hoe kunnen patiënten een goede plek krijgen in de maatschappij?

Forensisch psychiatrische afdeling in Almelo

In Almelo start rond maart een forensisch psychiatrische afdeling in Westerdok. Miranda Moes, teamleider: “We komen dan met een nieuw team en nieuwe patiënten in een nieuw gebouw. We moeten alles nog met elkaar bedenken. Onze medewerkers lopen nu ‘stage’ bij andere forensisch psychiatrische afdelingen om alvast te leren van onze collega’s in het land. We gaan in Almelo verpleegpostvrij werken, net als de stichting Dimence. De communicatie met de buurt vraagt ook de nodige aandacht”.

De Tender

Polikliniek De Tender in Deventer, Zwolle, Almelo en Enschede  bestaat al langere tijd, maar zoekt nu haar rol in de nieuwe organisatie Transfore en als onderdeel van de Dimence Groep. “Hoe gaan we behandeling bieden aan patiënten van de forensisch psychiatrische kliniek bijvoorbeeld? En hoe sluiten we goed aan bij de Dimence Groep?” Dat zijn vragen die nog beantwoord moeten worden, aldus Daphne Velds, teamleider De Tender. Joop Verschuur, coördinator bij De Tender, vult aan: “Voor Transfore wordt het een hele uitdaging om goed af te stemmen op de ‘gewone’ ggz, waar vooral een ‘stoornisgerichte’ invalshoek geldt, terwijl de forensisch ggz een ‘delict preventieve’ invalshoek hanteert.” 

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.