Erna Schilder begon haar carrière als psychiatrisch verpleegkundige op een afdeling voor acute psychiatrie in Lelystad. Na een incident tijdens een nachtdienst, waarbij de politie was ingeschakeld, verzuchtte de agent: “Wij hebben mensen als jullie nodig, want een groot deel van ons werk bestaat uit het omgaan met verwarde personen.” Voor Erna vormde dat de aanleiding om het roer om te gooien: ze ging bij de politie.

Erna volgde de opleiding tot hoofdagent en werkte uiteindelijk drie jaar bij politieregio IJsselland. Vanwege haar kennis van en betrokkenheid bij de psychiatrie, was het logisch dat Erna in die tijd het aanspreekpunt werd tussen politie en Dimence. Zij speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van een aantal praktische zaken op het gebied van de samenwerking.

Van ggz naar politie en terug

“Uniek is dat we met politie, Dimence en GGD iedere twee maanden bij elkaar komen om te overleggen”, vertelt Erna. “En er wordt maandelijks door Dimence of de GGD tijdens de briefing educatie gegeven aan agenten over bijvoorbeeld wetgeving, medicatie en psychiatrische stoornissen.” Erna ziet dat er steeds meer begrip is tussen beide partijen. “Als de politie al 8x een melding heeft gehad van dezelfde psychotische man, die in hun ogen eigenlijk bij Dimence hoort, dan is het goed als de politie weet wat de criteria zijn voor een IBS. Als de kennis er is, neemt dat al veel onbegrip en irritaties weg. Een goede samenwerking levert meer begrip op voor de kwaliteiten én de beperkingen van beide organisaties. We werken naar betere zorg voor elkaar; voor de agent, voor de medewerkers van Dimence én voor de patiënt. Het is mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.” Na drie jaar bij de politie ging Erna terug naar de ggz en werkt nu bij Dimence. “Als politieagent maak je korte klappen tijdens een 112-melding, je doet je werk op straat. Ik miste het nazorgtraject.”

Samenwerking tussen agent en verpleegkundige

“ADHD en PDD NOS bestonden vroeger gewoon niet”, zegt Wim Kanis, teamleider van politieregio IJsselland. Hij werkt al 40 jaar bij de politie en ziet dat de politie steeds vaker met psychiatrie te maken krijgt en zich er ook steeds meer van bewust wordt. “We hebben veel te maken met mensen met psychiatrische problematiek. Daar kunnen we niet omheen en dat willen we ook niet. We verbinden professionals met elkaar, de mensen die het vak uitoefenen. De operationele mensen van de politie en van Dimence weten elkaar te vinden.” Wim noemt het belangrijk dat er niet alleen maar gekeken wordt naar de eigen taken, maar dat het duidelijk is hoe de hele keten werkt.

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.