Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: Gooi het in de groep

Veilig voedsel

Als kwaliteitsmedewerker zorgt Wim Klaas ervoor dat we binnen de Dimence Groep veilig omgaan met voeding. Wim voert controles uit op de afdelingen en in restaurants, geeft voorlichting en adviseert over de HACCP-regelgeving. We doen het als Dimence Groep erg goed, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) is het systeem waarmee je voorkomt dat de veiligheid van het eten in gevaar komt. Bij elke fase van productie tot aan het nuttigen van de maaltijd controleren we kritieke punten. Het systeem wordt door de organisatie zelf uitgevoerd. Het is een tool om te voldoen aan de hygiënecode van het Voedingscentrum, waarin regels staan rondom het bewaken van voedselveiligheid en hygiëne.

Rob Geus

Naast zijn werk als dieetkok in de centrale keuken is Wim sinds 2010 werkzaam als kwaliteitsmedewerker. Hij introduceerde zichzelf destijds op de afdelingen: “Nee, ik werd niet met open armen ontvangen” vertelt Wim. “Daar kwam ik aan met mijn thermometer en formuliertje, als een soort Rob Geus die kwam vertellen dat de koelkast niet schoon was. En dan moest ik ook nog zeggen dat elke dag de temperatuur van de door de keuken geleverde maaltijden en van de koelkast geregistreerd moest worden. Op extra werk zat niemand te wachten”.

Van hygiënecursus tot controles

Een afdeling of restaurant moet minimaal 90% van deze verplichte registraties invullen om te voldoen aan de norm. Het kostte moeite om alle afdelingen en restaurants hieraan te laten voldoen. “We hebben veel in voedselveiligheid geïnvesteerd: Hygiënecursussen voor alle medewerkers die met voeding werken, controles, het steeds opnieuw voorlichten op afdelingen en het vastleggen van structurele afwijkingen in ons kwaliteitsmanagementsysteem (KAMS). Deze aanpak werkt: Eind 2011 gaat het steeds beter, het groen (voldoet aan de norm) op onze rapportages begint te overheersen en slechts een enkele afdeling wijkt af.

Een bekend gezicht

Trots vertelt Wim dat alle afdelingen en restaurants inmiddels aan de gestelde HACCP-eisen voldoen. Wim is inmiddels een bekend gezicht op veel afdelingen en ook wordt hij nu anders ontvangen. “Laatst werd me nog taart aangeboden toen ik op een afdeling vertelde dat door een aanpassing van de hygiënecode ze nu nog maar één keer per week hoeven te registreren in plaats van elke dag”.

Succes!

Het zorgvuldig omgaan met voeding lijkt in ons systeem te zitten, dat blijkt wel uit de 100% scores die we nu behalen. “Als je bekijkt waar we vandaan komen, durf ik te spreken van een succes!”

Meer weten?

Kijk in het Handboek Voeding

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.