“Je hebt jezelf!” Met deze uitspraak geeft Dorien van Lint een kijkje in de keuken van haar grote passie. Verhalen vertellen.

Een ervaren actrice is Dorien, want al 12 jaar is ze actief in het improvisatietoneel (denk aan het TV programma’s als “in goed gezelschap” of  “de Lama’s”) waar ze interactief met het publiek bezig is. Hierdoor kwam ze erachter dat ze vooral bij het vertellen van verhalen goed uit de verf komt. Daar wilde ze wel meer van leren, dus is Dorien een cursus gaan volgen bij Stan Fritschy, de grote naam op verhaal-vertel-gebied. Dat heeft geresulteerd in vier optredens, waaronder een optreden op de Internationale vrouwendag, op woonboten in de Thorbeckegracht in Zwolle en tijdens de sprookjes-driedaagse (zie foto) in december.

Graanveld
“Het is een uitdaging om voor het publiek jezelf te brengen”, aldus Dorien. De verhalen die ze brengt zoekt ze zelf uit. Dan wordt het bestudeerd en gaat ze zich inleven in de personage. Wie is het, hoe voelt diegene, hoe kom je er het dichtste bij. Maar ook hoe breng ik dit over aan het publiek. Gepassioneerd laat Dorien een groot graanveld zien, maar even later wordt een ondergaande zon verhalend verteld. “Alles wat je zelf hebt komt daarmee tot uiting in het verhalen vertellen, uiteraard de stem, de ogen, armen, en uiteindelijk bepaald het totale lichaam hoe het verhaal over komt op het publiek. De uitdaging is bij elk verhaal opnieuw hoe je het verhaal zo dicht mogelijk bij het publiek brengt”.
Dorien doet het in haar eentje, vaak is er wel een muzikant bij die haar ondersteuning biedt, maar zij is degene die het verhaal brengt.

Dorien is psychotherapeut bij Jeugd ggz te Zwolle.  Ik heb in mijn werk veel te maken met kinderen met een hechtingsstoornis. Veelal zijn dit kinderen die geadopteerd zijn of in een pleeggezin wonen. Ik geef in mijn werk de verhalen van de kinderen weer terug aan de kinderen, zodat ze er van leren en er beter en stabieler van worden.

Wil je Dorien de Lint een kajuitverhaal zien doen? Kijk dan op YouTube naar haar optreden op een boot in Harlingen.

Op 30 mei is er ‘s middags om 14:00 uur een gratis optreden in Odeon tijdens het Zwolle Open Podium (ZOP) van vertellers en theatersporters samen. En wellicht zullen de kajuitverhalen in de eerste week van juni op het Waterval Vertelfestival in Zwolle nogmaals verteld worden.

Volg Jeugd ggz

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.