Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: Gooi het in de groep

Virtual reality om van je angst af te komen

Wie dacht dat studenten aan de Universiteit Twente (UT) alleen verstand hebben van bits en bites, heeft het mis. Met minimale kennis over de ggz en met veel creativiteit, leergierigheid en inlevingsvermogen ontwikkelden zij ICT-tools ter ondersteuning van herstel van ggz-cliënten. ICT als hulpmiddel maar niet als doel, dat was de lastige uitdaging.

In het kader van een samenwerking tussen de Dimence Groep en de UT kregen studenten dit voorjaar de opdracht om een eenvoudige, gebruiksvriendelijke ICT-oplossing te ontwikkelen ter ondersteuning van therapie. Als voorbereiding hierop toonden Vincent van Bruggen en Lieke Christenhusz, allebei psycholoog bij Dimence, een filmpje over hun werk. Zij vertelden dat het voor veel cliënten lastig is om wat ze geleerd hebben tijdens een therapie vast te houden in het dagelijks leven.
De vraag aan de studenten was: help hen hierbij door middel van een ICT-oplossing. Ervaringsdeskundigen werden betrokken bij het ontwikkelproces.

In juni 2015 werden elf ontwerpen van de studenten getest door drie medewerkers van Dimence, een behandelaar en twee mensen met cliëntervaring. Een zeer leerzame, leuke en nuttige ervaring voor alle betrokkenen!

Twee ontwerpen als voorbeeld
  1. Voor de behandeling van pleinvrees werd een virtual reality game ontwikkeld om spelenderwijs, naast de therapie, veilig thuis achter de pc, level na level, angsten in eigen tempo aan te gaan. Daarbij werd het angstniveau gemeten en gekoppeld aan beelden die de cliënt in de game-omgeving zag, zodat cliënt en therapeut hiermee aan de slag kunnen gaan.
  2. Ook heel interessant was een smartwatch die hartslag en transpiratievocht registreerde en op basis daarvan een PTSS trigger herkende. Vervolgens werd je via een oortje automatisch vrijwel direct rustgevend toegesproken, doordat de smartwatch en het oortje aan elkaar gekoppeld waren. Via het oortje ontving de persoon tevens tips met als doel de persoon te helpen om weer tot rust te komen. Die tips waren door de cliënt zelf, met behulp va de therapeut, van tevoren bedacht.

De gedemonstreerde ICT-toepassingen kunnen (nog) niet ingezet worden door de Dimence Groep, maar het toont wel het potentieel van ICT ter ondersteuning van behandeling en herstel. Er wordt nu ook al ICT ingezet in behandelingen, bijvoorbeeld via de online zorgmodules van Minddistrict. Daarnaast wordt op dit moment onderzocht hoe de Dimence Groep zich verder kan ontwikkelen op het gebied van online zorg en mogelijk kan investeren in virtual reality-toepassingen.

Meer weten?

Meer weten over online zorg binnen de Dimence Groep? Neem dan contact op met Gillian Huijsse via g.huijsse@dimencegroep.nl.

 

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.