Bijdrage van Mindfit

Rubriek: Gooi het in de groep

Voluit leven, een cursus in levenskunst

Ik wil al mijn collega’s graag laten kennismaken met de cursus “Voluit leven”! Ik kwam er mee in aanraking toen ik bij Mindfit begon. Hier werd deze cursus al enkele  jaren gedraaid op de afdeling Preventie. Het was voor mij een feest van herkenning. Zowel wat betreft levensvisie en levenservaring, als wat betreft aanpak en behandeling. Ineens kreeg mijn manier van werken woorden en wetenschappelijke onderbouwing.

Uitgangspunt van de cursus is dat leed onlosmakelijk verbonden is met het leven. Verlies, onzekerheid, depressie, angsten en piekergedachten horen even zo goed bij het leven als geluk, blijdschap, liefde en vreugde. Vaak denken we dat we pas kunnen beginnen met leven als we van onze klachten en nare omstandigheden af zijn. In deze groep leren onze klanten dat je het leven ook met klachten voluit kunt leven!”

De cursus Voluit Leven confronteert de deelnemers met het feit dat we als mensen vaak druk bezig zijn met het vermijden van vervelende gevoelens. Deelnemers leren om bereid te zijn om positieve én negatieve emoties te ervaren. Teresa van Ávila verwoorde dit heel mooi: Geef mij de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen. De moed om te verdragen wat ik niet kan veranderen. De wijsheid om het verschil te zien.

De eerste weken ligt het accent op het (h)erkennen en delen van je pijn en je vermijdingspatronen. Extra aandacht wordt besteed aan gedachten die je weghouden bij het ervaren van je gevoelens. In het tweede deel van de cursus wordt de bereidheid onderzocht om ook daadwerkelijk “ja” te zeggen tegen onprettige gevoelens en gedachten. Hier oefenen we zowel thuis als in de groep mee, met behulp van mindfulness.

In het derde deel ligt de aandacht op het helder krijgen van ieders waarden in dit leven: wat maakt het leven voor mij zinvol en de moeite waard? Door deze waarden duidelijk te krijgen, weet je waar je je op kunt richten en krijgt je leven zin ondanks dat je een rugzak of rugzakje met leed met je meedraagt. Bijzonder is dat we ook vaak zien dat de klachten minder worden als mensen er minder mee vechten. Ze doorbreken de instandhouding van hun klachten!

Voluit leven is gebaseerd op mindfulness en ACT (Acceptance and Commitment therapy). Het is een school in levenskunst en voor ieder toegankelijk.  De groep is dan ook divers: jongvolwassenen, 65-plussers, mensen met chronische problemen en mensen met lichtere angst- of dwangklachten, depressie of overmatig piekeren. Het is elke keer een genot om deze cursus te mogen geven. Ondanks het aanwezige lijden gebeuren er kleine wondertjes. Of is het misschien wel dankzij het samen durven ervaren en delen van schaamte, lief en leed?

Onlangs las ik een spreuk op een mooie ansichtkaart: “Life isn’t about keeping dry when it starts to rain, it’s about learning to dance in the rain!

Wil je meer weten over dit stukje levenskunst? Monique Hulsbergen en Ernst Bohlmeijer schreven er een boek over. Meer informatie. Bij dit boek wordt een cd geleverd met Mindfullness-oefeningen.

Volg Mindfit

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reacties

Communicatie
3 jaar 11 maanden geleden

Leuk dat iemand enthousiast wordt en geïnteresseerd is in de cursus voluit leven. De cursus wordt gegeven in diverse Mindfit kringen; een individueel traject is binnen elke kring mogelijk mits je een verwijsbrief hebt van de huisarts. Is geld hierbij geen issue voor je en heb je geen verwijsbrief, dan kun je de cursus ook op eigen kosten volgen bij Mindfit.
Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met mijn Kring, Mindfit Deventer Oost, en zal één van ons je telefonisch te woord staan.
Wij zijn van 8.30 – 9.00 uur en van 12.00-12.30 bereikbaar op 088 6463 309 of via de mail naar: dorian.swijtink@mindfit.nl

 

Irene
4 jaar 18 uur geleden

Hoe kan ik de cursus online volgen met de begeleiding die erbij hoort? Ik wil het liever niet in een groep doen.

Communicatie
4 jaar 8 maanden geleden

De cursus Voluit Leven wordt bij Mindfit in een aantal kringen gegeven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de kring in (de buurt van) uw woonplaats. De adressen van alle kringen vindt u op de website: www.mindfit.nl.

Cor
4 jaar 9 maanden geleden

Waar kan ik deze cursus op dit moment volgen? Ik heb het boek aangeschaft en er al veel aan, maar zou het fijn vinden het er samen met anderen over te hebben.

Communicatie
5 jaar 1 maand geleden

De cursus Voluit Leven wordt aangeboden vanuit de Basis GGZ. Dat betekent dat er een verwijsbrief van de huisarts nodig is voor behandeling bij Mindfit.
Voluit leven wordt in verschillende plaatsen aangeboden, maar op dit moment is alleen de startdatum in Zutphen bekend. De cursus start 9 januari 2018, van 14:30 tot 16:30 uur, 8 bijeenkomsten. De kosten voor behandeling bij Mindfit vallen onder de basisverzekering maar er wordt wel een beroep gedaan op het eigen risico.
Meer informatie staat op de website: www.mindfit.nl. Vraag bij de zorgverzekering hoe de vergoeding is geregeld. Dit voorkomt misverstanden achteraf.

 

Jacqueline
5 jaar 1 maand geleden

Waar wordt deze cursus gehouden? En wanneer en wat zijn de kosten? Ik heb nu het boek maar ik zou daarnaast ook graag de cursus willen volgen.

Trea
7 jaar 1 week geleden

"Bijzonder is dat we ook vaak zien dat de klachten minder worden als mensen er minder mee vechten." Mooi als het zo ook kan!

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.