“Waarom praten jullie over mij?” wil Maikel weten. “Omdat jij fantastisch bent” lacht Petra. Daar is Maikel het wel mee eens: “Echt wel!” Maar lang geleden stonden moeder en zoon niet zo naast elkaar. “Ik had zoveel zorgen en verdriet, ik vroeg mij serieus af waarom ik van Maikel zou moeten houden.”
 

Ruim 3 jaar geleden werd Maikel geboren. Een week later overleed de vader van Petra en Maikel kreeg een hersenvliesontsteking. Daarvan herstelde hij, maar na een half jaar moest hij worden geopereerd en 5 maanden later nog een keer. En uiteindelijk werd hij ter observatie opgenomen omdat hij vaak ziek was en heel slecht sliep. “Daar zagen ze dat er iets niet goed zat tussen mij en Maikel,” vertelt Petra. “Ik dacht dat ik het wel goed deed, maar dat was dus niet zo. Maikel gaf dat zelf aan, ook was hij nog zo klein.” Snel daarna kwam ze in gesprek bij Jeugd ggz. “Het eerste was, dat ze niet opkeken van ons probleem. Als er zoveel zorgen zijn, kan iedere moeder tegen zo’n probleem aan lopen. Zeker als alleenstaande ouder.”

Niet aanmodderen

Bij Jeugd ggz leerde ze veel over het omgaan met Maikel. “Bijvoorbeeld dat ik minder aan hem moet vragen en hoe ik duidelijker kan zijn voor hem.” Ze vindt het echt een aanbeveling voor anderen: “Dat je problemen hebt, daar kun je niks aan doen. Maar modder niet aan en zoek hulp, daar kun je wél wat aan doen.” Petra vindt het “gewoon heel fijn bij Jeugd ggz.” Vooral omdat ze uit kon proberen wat bij haar en Maikel past. “Ze denken met je mee.”

Meest trotse moeder

Maikel is bezig. Met de poes die kopjes komt geven, hij verzint meer dan hij kan vertellen, hij kan zelf oma bellen en hij kan niet wachten om over 8 maand naar school te gaan. En nu wil hij voetballen. “Ik heb nu een heel ander kind,” glimt Petra. “En ik ben de meest trotse moeder van de hele wereld.” Ze kijkt naar Maikel, “We zijn vrienden voor het leven he?” Maikel kijkt op, “Helemaal,” vindt hij. En voordat ze buiten gaan voetballen moet de jas aan en de muts op. “Mama, gaan we eerst een knuffel doen?” 

Volg Jeugd ggz

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.