Bijdrage van WijZ

Vrijwilligers zijn de rode draad

WijZ is een welzijnsorganisatie die zich richt op kwetsbare mensen in de gemeente Zwolle. De activiteiten zijn grofweg in te delen in twee soorten: activiteiten in wijkcentra en diensten bij de mensen thuis. De activiteiten in de wijkcentra bestaan uit sociaal cultureel werk en uit sport en bewegen. Totaal maken daar zo’n 6.000 mensen gebruik van en samen komen zij 150.000 keer binnen; in een van de drie eigen wijkcentra of in andere locaties. Bij de diensten aan huis kun je denken aan Tafeltje Dek Je, thuisadministratie of de ouderenadviseur.

De rode draad door alle diensten en activiteiten is het vrijwilligerswerk: bij WijZ werken 40 beroepskrachten en ruim 750 vrijwilligers. De vrijwilligerscoördinator is daarom belangrijk. Annemarie van der Kolk (beroepskracht) en Truus Derks (vrijwillige medewerker) houden zich daar samen mee bezig.

Annemarie: “Beroepskrachten krijgen een uitdagende coachende rol”

“WijZ kan haar organisatiedoelen niet behalen zonder de inzet van haar vrijwilligers. Daarom vinden wij dat we het werk voor vrijwilligers, evenals voor de beroepskrachten, goed moeten organiseren. Het is dus vanzelfsprekend dat ons vrijwilligersbeleid is gekoppeld aan het HR beleid. Het is een trend in ons werk dat vrijwilligers meer verantwoordelijkheid nemen, en dat stimuleren wij ook. Door gerichte werving en selectie en scholing krijgen we de juiste vrijwilligers op de goede plek. De beroepskrachten krijgen daardoor een uitdagende coachende rol. Daarnaast blijven de beroepskrachten zelf actief in de meer complexe situaties.”

Truus: “Ik herken dingen en soms ben ik verrast”

“Ik zocht vrijwilligerswerk en WijZ kwam heel vlot en veelzijdig over. Ik heb eerst een paar functies geprobeerd, en toen bood Annemarie mij aan om haar collega te worden. Ik doe onder meer de intakes van nieuwe vrijwilligers. Ik vind dat je als vrijwilliger iets moet doen wat je leuk vindt, wat bij je past. Daar gaan we dan samen naar op zoek, onder andere met behulp van een test die het talent en de motivatie van mensen in beeld brengt. Als we een plek vinden die goed past, dan geeft mij dat echt voldoening. Ik ontmoet mensen en ik hoor hun verhalen. Ik herken dingen en soms ben ik verrast. Ik leer er veel van en het verbreedt mijn horizon.”

Fotobijschrift:
Truus Derks (links) en Annemarie van der Kolk

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.