Bijdrage van Dimence Groep

Rubriek: Gooi het in de groep

“Wat doe je om de stress te verhogen?”

Een middag over armoede, aardig contrast met het thema Overvloed. Bert Beijen heeft het erover in zijn inleiding. Het is maandag 22 november 2018  en ruim 40 mensen zijn aanwezig bij deze middag, die in het sfeervolle Hotel Gaia te Diepenveen wordt  gehouden. Veel maatschappelijk werkers van De Kern, de gezinscoaches, de raadslieden, maar ook medewerkers van Jeugdzorg, van de wijkteams en een aantal beleidsambtenaren  van de gemeente Deventer. In het kader van de beweging van overvloed moest elke medewerker van De Kern iemand naar deze themamiddag meenemen, om zo kennis te delen.

Aan de slag

Micha Aarts en Pauline Mulder van het Nibud verzorgen de workshops. De groep wordt in tweeën gesplitst en we gaan aan de slag. Om te beginnen moeten we allemaal onze professionele pet afzetten. In tweetallen gaan we ons verplaatsen in een fictief gezin: Carlos en Diana en hun twee kinderen, 11 en 15 jaar.

Het zit ons niet mee: tegenslagen volgen elkaar op. We moeten rondkomen van Carlos zijn inkomen, want Diana heeft een angststoornis, ze is in behandeling bij een psycholoog.  Werk zoeken is uitgesloten. En de puberkinderen gaan steeds meer geld kosten. Er ligt een begroting op tafel en we komen tekort. Allicht. We gaan ons erin verdiepen. Misschien kunnen we nog ergens op bezuinigen?

 

Deurwaarder

Het duurt niet lang of er wordt een nieuw document rondgedeeld: een ingewikkelde brief van een deurwaarder. Wij zitten nog met ons hoofd bij de begroting, en snappen de helft van de brief niet. We mogen erop reageren, maar wat heeft dat voor zin? We gaan de begroting maar weer wat verder aanpassen. De auto verkopen misschien? Diana begint te  hyperventileren.

 

Post blijft dicht

Er liggen trouwens ook nog dichte enveloppen. Van de belastingdienst, de verzekering, de woningbouwvereniging. Die maken wij niet eens open. Kan alleen maar slecht nieuws zijn.

Dan gaat Carlos zijn mobiel over, onbekend nummer, we nemen niet op.

Een voicemailbericht: de deurwaarder. Die zegt dat er geen reactie op zijn brief is gekomen en dat nu de werkgever wordt ingeschakeld. Die zal een deel van het loon inhouden. Daarvan wordt de schuld aan de belastingdienst afbetaald.

Die werkgever belt trouwens zelf ook: een meevaller. Er bestaat zoiets als de beslagvrije voet. Er kan een bedrag van € 1275,- per maand worden vrijgesteld. Moeten er wel weer allerlei formulieren voor ingevuld worden. Dat gaat Carlos niet doen. Hij wordt er moedeloos van. En onverschillig. Diana is naar bed gegaan.

 

Beroepspet weer op

Als we weer gewoon hulpverleners zijn stelt de gespreksleidster een pittige vraag: “Wat doe je in je werk om de stress nog eens te verhogen?” Wij moeten erom lachen, maar reageren wel: 

 

‘We zeggen dat de formulieren binnen 2 weken ingevuld terug moeten zijn!’  

Of we vragen: ‘hoe lang zitten jullie al in deze situatie?’

Of: ‘hoe denk je dat dit alles voor je kinderen is?’

 

Vragen, gericht op bewustwording, maar ze hebben een averechts effect. Inderdaad: ze verhogen de stress. Maar is er een alternatief? De gespreksleidster suggereert een positievere vraag: ‘Hoe zou je leven eruit zien zonder deze problemen?’ Dat biedt meer ruimte.

Schuldhulpverlening is een goede oplossing, maar wordt door maar weinig mensen ingeschakeld. Minder dan de helft van de doelgroep maakt er gebruik van. Het is vaak onbekend. En er is ook een drempel: je moet  wéér formulieren invullen.

We krijgen ook nog wat adviezen mee:

-geef een beperkt aantal opdrachten

-gebruik eenvoudige taal

-werk met een stappenplan en maak kleine stapjes

-gebruik reminders (herinnering aan de volgende afspraak)

-maak complimenten als iets goed is gegaan

 

Napraten

Na afloop napraten: iedereen vindt het een ingewikkelde materie. “Het was moeilijk om me te verplaatsten in een andere rol”, merkt  iemand op. Een ander vindt dat zij een bredere kijk op armoede heeft gekregen. Een groepje  vindt unaniem dat je als hulpverlener voortdurend achter de feiten aanloopt: “Je zou eerder moeten kunnen ingrijpen. De problemen hebben zich al teveel opgestapeld”. En het zélf voelen van de uitzichtloosheid heeft op velen indruk gemaakt. Menigeen ging ook nadenken over zijn/haar eigen situatie. En één persoon vat de middag bondig samen: “Geld maakt niet gelukkig, maar géén geld maakt wel óngelukkig”.

Volg Dimence Groep

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.