Bijdrage van WijZ

Rubriek: Gooi het in de groep

We lopen weer een beetje voorop

Rienk Mondria werkt al meer dan 20 jaar bij WijZ, voorheen Stichting Welzijn Ouderen Zwolle. “Wel gek, ik fiets jarenlang hetzelfde stukje naar mijn werk,” vindt hij. “Maar dat is het enige wat niet veranderde.” Hij lacht: “Als ik zin heb in iets anders, moet ik vooral hier blijven!”

We zaten snel aan ons plafond

Rienk begon als administratief medewerker. Nu is hij grafisch vormgever. “Als de organisatie verandert, verander ik mee,” verklaart hij. Recente veranderingen waren de naamsverandering van SWO naar WijZ en de fusie met de Dimence Groep. “Die naamsverandering betekende meer aandacht voor de publiciteit. Voorheen maakten we briefjes en een boekje. En één keer per jaar een pagina in de Peperbus. We hadden niet eens een behoorlijke website.” Dat was in 2010. “We liepen wel een beetje achter,” formuleert hij voorzichtig. De inhaalslag betekende voor Rienk dat zijn werk als grafisch vormgever behoorlijk serieuzer werd. “We werden beter, maar als kleine stichting zaten we wel snel aan ons plafond.”

Damocles-gevoel

De overgang naar de Dimence Groep bracht de volgende verandering. “Ik snap dat we niet klein konden blijven. Maar zo’n grote zorgorganisatie als de Dimence Groep … dat gaf wel een Damocles-gevoel. Worden we dan niet opgeslokt? En kan ik dan mijn werk wel blijven doen?”

Maar Rienk belandde in een interessante ontwikkeling. Hij kreeg routine in het werk voor  WijZ. En daar werd sowieso steeds minder op papier gepubliceerd. Tegelijkertijd ontstond binnen de Dimence Groep behoefte aan een eigen vormgever, ook voor de andere stichtingen van de Dimence Groep. “Ik doe nu de huisstijlen voor een hele handvol stichtingen. Daar leer ik veel van. En die stichtingen hoeven geen dure reclamejongens in te huren. Dat is toch ook mooi?”

Goedkoper én beter

Met die verschillende huisstijlen ziet Rienk ook de verschillen tussen de stichtingen. “Dimence en Mindfit zijn grote stichtingen met een eigen gezicht. Maar ook de kleintjes houden hun eigen gezicht. Dat vind ik belangrijk, dat de mensen van de clubs en de groepen gewoon van WijZ en van Zwolle zijn. Wat dat betreft is er naar buiten toe eigenlijk weinig veranderd.”

“Ik heb niet zoveel verstand van bedrijfskunde en financiën,” bekent Rienk. “Maar ik zie wel dat we als kleine organisatie een hoop dingen zelf moesten uitvogelen en doen.” WijZ wordt nu ondersteund vanuit een grotere organisatie. Als voorbeelden noemt Rienk de website, personeelszaken en het printapparaat. “Ik weet wel zeker dat dat nu veel goedkoper is én beter. We lopen weer een beetje voorop.”

Ze krijgen mij niet weg hoor!

“Ik heb wel eens gedacht dat wij nu niet meer zouden bestaan.” Maar nu lacht Rienk als het over de toekomst gaat: “Haha, ze krijgen mij hier niet weg hoor! Ik fiets met veel meer plezier naar mijn werk dan een paar jaar geleden.”

Volg WijZ

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.