Bijdrage van De Kern

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

“We zijn nu weer met elkaar onderweg.”

“Het begon met de burn out van Bert,” vertelt Riek. “Nou,” twijfelt Bert. “Dat weet ik niet hoor.” “Maar toen werd het wel moeilijk,” houdt zij vol.” Hoe dan ook; toen het moeilijk werd kwamen ze “op één of andere manier” bij Peter van De Kern in Hardenberg. “We zijn nu weer met elkaar onderweg.”

Het liep onderling niet zo lekker

Bert en Riek kennen elkaar 42 jaar. Bert grapt: ”Ik ken haar al vijfenveertig  jaar want ik heb drie jaar achter haar aan gelopen.” Ze kunnen goed samen lachen. “Bert heeft precies de humor die ik zo leuk vind,” straalt Riek. Maar ze lopen ook tegen dingen aan. “Huwelijkse strijd,” verklaart Bert. “Heftige twistgesprekken.” “Het liep onderling niet zo lekker,” bevestigt Riek. De huisarts verwees hen naar Peter van De Kern.”

Ze zijn wel verschillend, Bert en Riek. “Peter zei dat ik druk druk druk ben en hij vond Bert meer beschouwend.” “Ik zit krap in de energie, nog steeds” vindt Bert. “Ik word moe van dingen doen. Riek krijgt daar juist energie van.”

Hij hield zijn mening voor zich

Ze hebben gesprekken gevoerd met Peter. “Ik voel wel gêne,” bekent Bert. “Wat ben ik nou voor ‘sissy’, dat ik maatschappelijk werk nodig heb.”  Ze spreken af bij  De Kern, maar ook thuis bij Bert en Riek. “En hij heeft met onze dochter gepraat.” Riek vond dat fijn. “Hij heeft zich echt in ons verdiept.” “Hield zijn menig voor zich en hij ging naast ons staan. Dat vind ik heel verstandig,” vervolgt Bert. “Hij geeft impulsen om na te denken.” Beiden vinden dat Peter een dikke pluim verdient. “Maar,” vraagt Bert zich af, “Die empathie, is dat nou professioneel of ís hij gewoon zo?”

Samen oud worden

Bert en Riek kregen concrete handvatten “om niet in de fuik te verdwijnen,” zo omschrijft Riek het. “Bijvoorbeeld een time out creëren. Niet meteen op elkaar reageren want dat escaleert. Als je ‘t aan ziet komen even niks zeggen.”

“We gingen ook wel bij Peter weg en dan vond ik haar een domme tuthola, en zij noemde mij een biervat.” “Hoe het nu gaat; ik hoop dat we zo samen oud kunnen worden,” zegt Riek. “We hebben het weer heel vaak hartstikke leuk. Maar 1 keer in de veertien dagen gaat er toch weer een kopje door de kamer.”

We zijn wel gek met elkaar

“Zij is een control freak. En ik zeg dat zonder oordeel nu. Het is gewoon zo.” Bert accepteert de eigenschappen van Riek meer. “Ik heb wel eens het gevoel dat mij de maat word genomen en daar kan ik heel slecht tegen.”

“Zoals Bert met klanten omgaat,” vindt Riek. "Zo gastvrij en zo netjes. Ik ben daar echt trots op. We zijn wél gek met elkaar.”

Omgekeerd ziet Bert ook de pluspunten van Riek: “Ik ben jaloers op haar energie. Hoe ze dingen aangaat en aanpakt. Ach, ik hoop iets tegen te komen waar ik die energie van krijg. Ik wil haar niet kwijt!”

Volg De Kern

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.