Bijdrage van De Kern

We zijn tevreden als de bewoners zelf verder kunnen

In Deventer is De Kern vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwikkelen van de sociale teams. “Eigen kracht is de basis van het maatschappelijk werk,” vindt Marieke Stork, adviseur sociaal van de gemeente Deventer. “Daarom moet De Kern er gewoon bij zijn.”

We gaan anders werken
"Het sociale team ontstond eigenlijk al voordat dat begrip bestond,” vertelt Marieke. “Bewoners in de wijk Voorstad Oost  vroegen om mensen in de wijk die hen konden helpen. Het project dat daaruit ontstond, kunnen we achteraf zien als een pilot voor het Sociaal Team.” Het maatschappelijk werk, was voor dat project een logische partner.

Carola Stam, maatschappelijk werker bij De Kern, heeft daar een opmerking bij: “Dat kan wel logisch zijn, maar we gaan echt anders werken hoor!” Carola kijkt vooral uit naar de samenwerking met andere organisaties. “Ik krijg positieve en leuke collega’s “ vindt ze. “En het Sociaal Team is vooral een lerend team. Als voorbeeld noemt ze de manier waarop we samen signalen opvangen, en oplossingen zoeken. “En die oplossingen liggen steeds meer bij het collectief en dus minder bij individuele hulpverleners en organisaties.”

Bewoners vinden zelf oplossingen
“Dat is ook zoals wij het willen als gemeente,” vult Marieke aan. “Dat de werkers samen creatief zijn, en oplossingen vinden, out of the box. Maar de bewoners kunnen zelf ook oplossingen vinden. Dát is de uitdaging!” “Dat is juist zo leuk,” beaamt Carola. “De oplossingen liggen soms juist bij de andere organisaties, of in de samenwerking. Als je als team werkt, kom je echt op andere ideeën.” Carola is systeemgericht opgeleid. Met die know how kan ze nu volop aan de slag: “Leren van elkaar, dat geldt niet alleen voor de werkers, maar ook voor de buurtbewoners. Welke oplossing vinden mensen zelf, in hun netwerk, of in de wijk.”

Als mensen zelf verder kunnen
En wanneer zijn we tevreden? “Als de bewoners zeggen dat ze verder kunnen,” vindt Marieke. En ze voegt er het punt van de Deventer gemeenteraad aan toe: “die willen van de werkers horen dat ze hun werk goed kunnen doen.” Carola reageert: “Ik denk dat ik creatiever aan de slag kan en meer kan leren van collega’s. Dat zijn voor mij belangrijke voorwaarden om mijn werk goed te kunnen doen.” Tegelijk bevestigt ze de uitspraak van Marieke: “Als de mensen zelf verder kunnen én ik hoop dat er daardoor minder intensieve hulp nodig is.”

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.