Bijdrage van Mindfit

Zelfsturend werken geeft energie

Mindfit krijgt steeds meer vorm. Overal wordt hard gewerkt aan het opzetten van ‘kringen’; zelfsturende teams in de wijk, dichtbij en laagdrempelig. Over het hele werkgebied verspreid zijn er nu 13 kringen, bestaande uit verschillende hulpverleners zoals GZ-psychologen, basispsychologen, verpleegkundig specialisten en spv’ers. Een kring heeft kennis en ervaring in huis zodat iedere klant, ongeacht zijn of haar problemen, geholpen kan worden. Elke kring is verantwoordelijk voor de basis ggz in de eigen regio. Dat dit een nieuwe manier van werken en denken is, vertellen Rutger Voorhaar en Annelies Schrieken.

GZ-psycholoog Rutger Voorhaar van Kring Zutphen: “In het begin erg spannend”

“Samen met collega’s zette ik de Kring Zutphen op. Een hele operatie, maar het is mooi dat ik mee kan helpen aan de opbouw van Mindfit. In het begin erg spannend. Je kent elkaar niet of nauwelijks en je moet aan de slag. Hoe pak je dat aan? Het zelfsturende is het mooie van het concept en heeft bij de opzet van de kring een grote rol gespeeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor alles. Onze start was positief en pragmatisch; er was snel structuur. We hebben alle huisartsen, poh ggz en andere hulpverleners in kaart gebracht en benaderd. Bij de huisartsen werden we goed ontvangen. Ze kunnen zich goed vinden in het concept. De visie van Mindfit is zo dicht mogelijk bij de klant. Daarom werken we vanuit meerdere locaties verspreid over het gebied. Het leuke is dat je veel mensen ziet met ieder een eigen verhaal. Naast het klantencontact ben je ook je eigen secretaresse en heb je contact met de huisarts en andere hulpverleners. Je dag is nooit hetzelfde. Dat geeft energie.”

SPV en systeemtherapeut Annelies Schrieken van Kring Zwolle West: “De lijnen zijn kort en je neemt zelf beslissingen”

“Kring Zwolle West bestaat uit 7 medewerkers. Liever hadden we eerst kennisgemaakt en de kring opgezet, maar daar was geen tijd voor. Er lagen al aanmeldingen en er waren huisartsen met vragen. Het was van belang dat klanten gewoon werden geholpen. Gaandeweg zijn we nu alles aan het inhalen. Het zelfsturende geeft energie. Het is leuk, nieuw en anders. De lijnen zijn kort en je neemt zelf beslissingen. Invulling geven aan je werk is wel even zoeken. Hoe kun je in korte tijd de klant het beste helpen? Een echte uitdaging! We zoeken ook de samenwerking met Kring Zwolle Oost op. We wisselen bijvoorbeeld expertise uit.”

Foto-onderschrift: Annelies Schrieken

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.