Bijdrage van De Kern

Rubriek: Een persoonlijke k(l)ant

Zij was op dat moment mijn reddingsboei

Mantelzorg overkomt je. Als je partner chronisch ziek wordt. Of als je kind een zware beperking heeft. Maar ook als je de buurman helpt omdat hij zijn administratie niet meer zelf kan doen en je steeds meer taken overneemt. Bijna iedereen krijgt in zijn leven te maken met mantelzorg. Doordat je langdurig hulp nodig hebt of aan een naaste geeft.

Judith: “Mantelzorg was altijd ver weg, vooral ‘iets met 65plussers’. Tot mijn dochtertje ineens chronisch ziek werd. Ik overzag mijn situatie als alleenstaande moeder op een gegeven moment echt niet meer. Mijn zorgen om mijn dochtertje die af en toe ineens wegviel, werden alleen maar groter en groter. Ik voelde me zo machteloos en kreeg zelfs erg last van angsten. Wist eigenlijk niet hoe ik verder moest.

Door de sociaal werker mantelzorg vond ik weer houvast. Zij luisterde naar me en hielp me al die onrustige gedachtes en angsten in mijn hoofd op een rijtje te zetten. ‘Waar heb je last van en wat heb je nodig?’ vroeg ze. Dat vond ik confronterend en verhelderend tegelijk". 

Naast de medische zorg voor mijn dochtertje, was er nu eindelijk ook iemand die aandacht had voor mij en waar ik als mantelzorger tegen aan liep. Ik kreeg veel praktische tips, er volgden oplossingen in mijn eigen netwerk, een verwijzing in de zorg en naar maatschappelijk werk.

“Langzamerhand kreeg ik weer overzicht en kracht om door te gaan. Als ik er aan terugdenk, krijg ik er nog kippenvel van. Door haar ben ik overeind blijven staan, anders was ik echt omgevallen. Zij was op dat moment mijn reddingsboei. Hierdoor kon ik gelukkig zelf de zorg voor mijn kleine meid volhouden”.

De personen op de foto zijn niet Judith en haar dochtertje.

***

Op tijd samenwerken, praten over je situatie en leren hoe het ook kan, kan veel ellende en kosten voorkomen; dát is Kamper Kracht.

De gemeente Kampen wil bezuinigen op het sociaal domein. Dat heeft grote impact op de Kamper samenleving. Voor mensen zoals Judith kan dat het verschil maken. Bijvoorbeeld tussen constant zorgen maken en daardoor ‘omvallen’ of orde op zaken stellen en kunnen doorgaan. Tussen vooraf voorkomen van problemen of grote kosten achteraf. De Kern Maatschappelijke Dienstverlening en WijZ Welzijn maken zich sterk voor Kamper Kracht. Want wij vinden dat iedereen recht heeft op ondersteuning op het moment dat grotere problemen kunnen worden voorkomen. Houd Kamper Kracht vast!

#hkkv #houdkamperkrachtvast

Volg De Kern

Deel deze pagina

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon

Meer informatie

Reageer met inloggen

Reageer zonder inloggen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <div> <table> <td> <tr> <br /> <img> <h2> <h3> <i>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.